Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 september 2009

Naamgeefter Theo d'Or Theo Mann-Bouwmeester geëerd met eigen website

Tijdens het VSCD gala van het Nederlands theater op zondag 13 september wordt een uitgebreid portret van Theo Mann-Bouwmeester (1850-1939) toegevoegd aan de eregalerij van theatergrootheden op de website eenlevenlangtheater.nl. Theo Mann-Bouwmeester is de naamgeefster van de befaamde toneelprijs Theo d'Or. Zij was een unieke actrice die deel uitmaakt van één van de belangrijkste toneeldynastieën van Nederland en is samen met haar broer Louis het belangrijkste lid van dit geslacht. De website geeft aan de hand van repertoireoverzichten, privéfoto's en audiomateriaal een overzichtelijk beeld van haar werk en haar leven. Er zijn recensies, interviews en reacties te lezen van onder andere koning Willem III en recensent Barbarossa. Eenlevenlangtheater.nl wordt gemaakt door Theater Instituut Nederland in samenwerking met Interakt en financieel mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation.

Lieveling van de koning
Koning Willem III zag Theo Mann-Bouwmeester bij haar eerste optreden in de Stadsschouwburg bij het gezelschap de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel."Die nieuwe is een heel goede. Zeg mevrouw Bouwmeester dat de koning over haar tevreden is, zeg het haar!" Later stelde hij een nieuwe onderscheiding in, de Grote Gouden Medaille voor Kunsten en Wetenschappen, waarvan Theo het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Naast een groot talent had ze een tomeloze energie, ambitie en volharding om minstens een zo groot actrice te worden als haar lichtende voorbeeld Sarah Bernhardt. Zij stond bijna 70 jaar op de planken. Om haar te eren werd in 1955 door de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties de Theo d'Or ingesteld, de jaarlijkse toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Louis Bouwmeester
Eerder verscheen op Eenlevenlangtheater.nl al een uitgebreid portret van haar broer Louis Bouwmeester, naamgever van de Louis d'Or. Het meest bekend is hij geworden met zijn vertolking van Shylock in De Koopman van Venetië, een rol die hij sinds 1880 met zeer veel succes meer dan 2000 keer vertolkte, ook in het buitenland.

De websites over Theo Mann-Bouwmeester en Louis Bouwmeester zijn onderdeel van eenlevenlangtheater.nl; een website waar steeds meer grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden een plek krijgen. Eerder verschenen op de site portretten van onder andere Ank van der Moer, Fien de la Mar, Conny Stuart en Sonia Gaskell. Volgend jaar verschijnen er portretten van Ramses Shaffy en Feike Boschma.