Gemeente Voorschoten

zelfredzamen

Stickeractie voor minder zelfredzamen

Sticker rolstoel De gemeente Voorschoten heeft samen met de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Voorschoten een speciale sticker ontwikkeld. Minder zelfredzame personen kunnen deze sticker plakken in hun meterkast. Bij calamiteiten zien hulpdiensten hierdoor in één oogopslag of er specifieke hulp nodig is.

Wethouder Marijke Kleijweg heeft de eerste exemplaren tijdens het Weekend van Voorschoten uitgedeeld.

Bij calamiteiten
Hulpdiensten kijken in geval van een calamiteit in de meterkast om daar bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit af te sluiten. Bij het openen van de meterkastdeur maakt de opvallende sticker de hulpdiensten extra alert op de aanwezigheid van verminderd zelfredzame personen.

Minder zelfredzaam
Circa 18% van de Nederlanders is verminderd zelfredzaam, bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap, invaliden of bedlegerige. Een gedeelte van deze mensen woont in (speciale) zorginstellingen, het andere deel woont in toenemende mate zelfstandig. De groep in zorginstellingen is bekend bij de hulpdiensten, de zelfstandig wonende niet. De stickeractie richt zich op de laatste groep. Aangezien er geen registratie van verminderd zelfredzame personen is, weten hulpdiensten bij calamiteiten niet of er in een woning sprake kan zijn van een verminderd zelfredzaam persoon. Deze groep vraagt namelijk specifieke aandacht en hulp. Door het aanbrengen van deze sticker op een logische plaats kunnen hulpdiensten sneller en gerichter inspelen op de aanwezigheid van verminderd zelfredzame personen.

Sticker doof

De stickers zijn gratis op te halen bij burgerzaken of aan te vragen via:
gemeente@voorschoten.nl / 071 - 5600 600
Of bij de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Voorschoten .

Sticker bedlegerig

Sticker blind

* 13 september 2009