Gemeente Rotterdam

Servicepunt Sport en Handicap van start

Sportwethouder Lamers verricht officiële opening tijdens Rotterdam on Wheels

Op zondag 13 september heeft sportwethouder Peter Lamers, SportMEE, het Servicepunt Sport en Handicap officieel geopend. Hij deed dit door op de Coolsingel een deel van het virtuele parcours van de start van de Tour de France 2010 in Rotterdam te rijden tegen Maurice Wiegman, een triatleet met een beperking. Hiermee onthulde hij de website www.sportenhandicap.nl. Het Servicepunt is een vraagbaak voor aangepaste sporten, voor sporters maar ook voor organisaties en verenigingen die actief willen zijn op het gebied van aangepaste sport.

Voor mensen met een beperking is sporten geen vanzelfsprekendheid. De stap om te gaan sporten is voor hen vaak veel groter. SportMEE, gaat daar verandering in brengen. Wethouder Peter Lamers: "Rotterdam is een echte sportstad en we willen alle Rotterdammers, ook die met een lichamelijke en verstandelijke beperking, stimuleren om meer en met plezier te bewegen. Ik ben er daarom trots op dat wij in Rotterdam een primeur hebben met dit Servicepunt. Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. Bovendien past het binnen de ambities van een mogelijke kandidatuur voor Nederland voor de Olympische Spelen 2028, want dit betekent automatisch ook een bid op de Paralympische Spelen in 2028."

Samenwerking

Bij het SportMEE kunnen niet alleen sporters, maar ook sportverenigingen met allerlei vragen terecht. Bijvoorbeeld als het gaat om de oprichting van een G-team binnen een vereniging, of om te informeren welke vereniging een G-team heeft. Het servicepunt is een samenwerking tussen de gemeentelijke diensten Sport en Recreatie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en MEE Rotterdam Rijnmond. Om mensen met vragen zo goed mogelijk van dienst te zijn, werkt het servicepunt ook samen met Rijndam Revalidatiecentrum, Rotterdam Sportsupport, Gehandicaptensport Nederland en het NOC*NSF.

Aanleiding project

De positieve effecten van sport en bewegen zijn groot. Sport en bewegen stimuleert plezier en ontspanning, het draagt bij aan de gezondheid en fitheid van mensen en sporten zorgt voor het opdoen of onderhouden van sociale contacten. Uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte bestaat aan een duidelijk herkenbare plek, waar men geadviseerd en geïnformeerd kan worden over alles wat te maken heeft met sporten met een handicap. Ook weten veel sporters met een beperking in de stad Rotterdam niet goed waar zij met hun vragen terecht kunnen. Dit gegeven was aanleiding voor de gemeente Rotterdam om opdracht te geven aan MEE Rotterdam Rijnmond tot het opzetten van een Servicepunt Sport en Handicap in Rotterdam.

SportMEE is gehuisvest aan de Schiedamse Vest te Rotterdam. Op werkdagen is het Servicepunt bereikbaar via: 010 - 282 11 11 of per email: sport@meerotterdam.nl.



Gemeente Rotterdam