Ingezonden persbericht

Amsterdam, 13 september 2009

Winnaars VSCD Toneelprijzen, Mimeprijs, Gouden Krekels en Toneel Publieksprijs 2009 bekend

Zondag 13 september zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam de VSCD Toneelprijzen, Mimeprijs, Gouden Krekels en de Toneel Publieksprijs 2009 uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Bert Luppes is de winnaar van de Louis d'Or. De winnaar van de Theo d'Or is Lineke Rijxman. Aus Greidanus Senior, artistiek leider van Toneelgroep de Appel, ontving de Prosceniumprijs. De voorstelling Kopenhagen is door het publiek uitgeroepen tot winnaar van de Toneel Publieksprijs. De presentatie was in handen van Hans Kesting, Louis d'Or winnaar van vorig jaar.

Louis d'Or en Theo d'Or

De winnaar van de Louis d'Or (voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) is Bert Luppes voor de rol van Martin in De Geit, of wie is Sylvia? door Onafhankelijk Toneel, in regie van Mirjam Koen.
De VSCD Toneeljury over de winnaar: "Een volkomen idioot thema volkomen geloofwaardig maken - dat is wat Bert Luppes doet in dit relatiedrama met absurde trekjes. In enerverend toneelspel blijft zijn personage zijn gelijk opeisen. Luppes werkt in zijn rol toe naar een prachtige ommekeer van verbijstering naar zekerheid."

De Theo d'Or (voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) is toegekend aan Lineke Rijxman voor de rol van Hannah in Hannah en Martin door Mugmetdegoudentand, in regie van Lineke Rijxman, Willem de Wolf en Joan Nederlof. "Fenomenaal schakelen, transformeren, tal van schakeringen aanbrengen, bijna onnadrukkelijk van het ene personage in het andere springen. Dat alles voert Lineke Rijxman in deze voorstelling met grote precisie uit", aldus de jury.

Arlecchino en Colombina
De Arlecchino (voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) is dit jaar gewonnen door Benny Claessens voor de rol van Voss in Ritter Dene Voss door Dood Paard. De jury: "Claessens heeft in deze voorstelling een waanzinnige toneelaanwezigheid. Een acteur die volledig en ongegeneerd opgaat in zijn rol en met precisie en schrijnende humor het publiek naar adem doet happen."

Wine Dierickx ontving de Colombina (voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) voor verschillende rollen in Tien Geboden deel 2 door NTGent, in regie van Johan Simons. "Wine Dierickx maakt veel indruk in de rol van tienermoeder die haar eigen kind steelt, een dramatisch personage dat nooit larmoyant wordt. Ze is een actrice met een expressieve aanwezigheid die in deze voorstelling voordurend energie brengt. Haar speelstijl is altijd naturel maar is in alle opzichten innemend", aldus de jury.

De Prosceniumprijs
De Prosceniumprijs (voor de persoon, instantie of groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan het toneelklimaat door programmering en/of productie of een deelaspect daarvan) is uitgereikt aan Aus Greidanus senior, artistiek leider van Toneelgroep de Appel. De jury: "Onder moeilijke omstandigheden heeft hij de taak van gezelschapsleider overgenomen. De laatste jaren zijn met name de zogeheten marathonvoorstellingen een artistiek én publiekssucces gebleken. Met onverminderde kracht heeft hij het gezelschap in de afgelopen jaren in veiliger haven geloodst, zonder daar in de luwte te gaan liggen of op de lauweren te rusten."

VSCD Mimeprijs
Ton Kas is de winnaar van de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in Brigadier Fub, of het eeuwig menselijke van theatergroep Carver. De VSCD Mimeprijs is de prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen, op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. "Ton Kas heeft in de voorstelling een theatrale timing ontwikkeld, waarmee hij middels toon, tekst en beweging op weergaloze wijze de vorm en het gedachtegoed van de striptekeningen van Gummbah verbeeldt. Een hoogtepunt van mimisch denken en doen", aldus de Mimejury.

Gouden Krekels
De Gouden Krekels, de VSCD Jeugdtheater en concertprijzen, worden toegekend in twee categorieën: De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie en de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie.

De Gouden Krekel 'meest indrukwekkende prestatie' is voor Floris Verkerk voor de rol van Zef in Anne en Zef van de Toneelmakerij. De jury van de Gouden Krekels zegt het volgende over deze genomineerde: "Floris Verkerk laat in het huiveringwekkend mooi geschreven en geregisseerde Anne en Zef een onvoorstelbare veelzijdigheid zien. Zijn spel is vrij en brutaal, waarmee hij de bijna ondraaglijke beklemming van het verhaal voortstuwt en voelbaar maakt."

De winnaar van de Gouden Krekel 'meest indrukwekkende productie' is De Legende van Woesterdam een coproductie van de KOPERGIETERY en Studio ORKA, in regie van Johan De Smet i.s.m. Martin Decroos. De jury: "Vernuftige technische vondsten, beeldende taal, grappige wendingen en absurde objecten maken dit prachtige en ontroerende liefdesavontuur spannend, poëtisch én hilarisch."

Toneel Publieksprijs
De winnaar van de Toneel Publieksprijs 2009 is Kopenhagen van het Nationale Toneel met acteurs Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle, regie: Peter Tuinman.

De Toneel Publieksprijs
De Toneel Publieksprijs is dé prijs waarbij het publiek bepaalt welke voorstelling wint. Op speciale stemavonden in het land geeft het publiek de deelnemende voorstellingen een cijfer tussen de 1 en 10. De gemiddeld hoogst gewaardeerde voorstelling wint de Toneel Publieksprijs. De winnaar ontvangt onder andere een geldprijs voor een nieuwe productie, beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte. Stichting Dioraphte steunt kwalitatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik.

VSCD Jury's
De VSCD Toneeljury:
Ruud van Zuilen (voorzitter), Hein Janssen, Leo Kievit, René van der Pluijm, Jos Zwietink, Wil Hildebrand, Piet Menu, Bregje Maatman en Lucia van Heteren.

De VSCD Mimejury:
Anne Marie Kalkman (voorzitter), Jan Langedijk, Frank Noorland, Marijn de Langen en Irene Schaltegger.

De jury van de Gouden Krekels (VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen):
Kees Blijleven (voorzitter), Walther van den Heuvel, Nanouk Hildebrand, Kim Kooiman, Ine van de Ven, Annemarie Wenzel en Brechtje Zwaneveld.