Provincie Friesland

Onder embargo tot woensdag 23 september 11.00 uur

Nummer: 260/GH

Datum: 23 september 2009

Reactie provincie Fryslân op rapport Noordelijke Rekenkamer over aanbestedingen

Openbaar vervoer aanbestedingen in Fryslân zijn geslaagd

Gedeputeerde Staten van Fryslân zijn blij met de uitkomst van het rapport van de Noordelijke Rekenkamer dat concludeert dat de openbaar vervoer aanbestedingen in Fryslân zijn geslaagd. De aanbestedingen zijn binnen termijn en budget verleend. De rekenkamer heeft de aanbestedingen vanaf 2004 onderzocht waarbij een totaalbedrag van 39 miljoen euro is gemoeid. "Dit was voor ons een nieuwe tak van sport waar de rekenkamer nu van zegt dat het geslaagde aanbestedingen zijn. Daar zijn we blij mee. Het gedegen rapport laat zien dat er verbeterpunten zijn, dat realiseren we ons goed. Een aantal conclusies en aanbevelingen die de rekenkamer beschrijft zijn we al mee bezig, zoals bijvoorbeeld de haltevoorzieningen en duurzaamheid in het OV. De conclusies en aanbevelingen nemen we grotendeels overnemen": zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Gedeputeerde Staten deelt de mening van de rekenkamer dat het behouden van het vraaggericht openbaar vervoer lastig kan worden in de toekomst. "We zien dat de financiële ruimte minder wordt en dat heeft consequenties voor het openbaar vervoer. Hoe dat zal uitwerken weten we nog niet, maar de discussie moeten we met de Staten aangaan": aldus gedeputeerde Piet Adema.

Op dit moment zet de provincie Fryslân alleen landelijke gelden (Brede Doel Uitkering, BDU) in voor het openbaar vervoer. De rekenkamer stelt terecht dat de provincie hiermee het OV afhankelijk maakt van de ontwikkeling van de BDU. Het rapport van de rekenkamer, samen met de evaluatie van het Friese openbaar vervoerbeleid en ervaringen van de huidige concessie zullen input zijn om de discussie over de middelen met Provinciale Staten aan te gaan.

De rekenkamer doet ook een paar aanbevelingen waar de provincie al actief mee bezig is. Zo heeft de provincie haar duurzaamheidsambities het afgelopen jaar duidelijk omschreven. Deze ambities worden ook gebruikt bij de nieuwe aanbestedingen. Piet Adema: "In de huidige concessies hebben we alles ingezet voor een zo uitgebreid mogelijke dienstregeling. In de komende concessies houden we meer rekening met duurzaamheidsaspecten`. Daarnaast heeft de provincie al geld gereserveerd voor het opknappen van haltes en wil ze graag dat de busstations in overheidshanden komen.