Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 september 2009

'Reinventing the World': internationaal globaliseringscongres UvT

Met Jan Pronk, Hans Hoogervorst, Sophie in 't Veld en Peter Bakker

Tijdens het Asset Internationaal Congres 2009 op 23 september in Tilburg zullen sprekers uit de wereld van de wetenschap, politiek en bedrijfsleven hun visie geven op het onderwerp 'duurzame globalisering'. Tot de prominenten behoren onder meer oud-ministers Jan Pronk en Hans Hoogervorst, Europarlementariƫr voor D66 Sophie in 't Veld, topmanagers Peter Bakker (TNT) en John Paul Broeders (Royal Vopak), en Jagdish Bhagwati, hoogleraar economie aan Colombia University en senior fellow in internationale economie van de Council on Foreign Relations.

De economische faculteitsvereniging Asset koos voor het jaarlijkse internationale congres het thema 'Reinventing the world: the road towards a sustainable globalisation'. De globalisering van de laatste decennia heeft geleid tot een grote druk op het huidige wereldbestel. Met name de snelheid waarmee het globaliseringsproces zich op economisch vlak voltrok, heeft problemen met zich meegebracht. Hierbij valt te denken aan economische crises die zich gemakkelijker over de wereld verspreiden. Maar het proces heeft ook problemen op sociaal en ecologisch terrein veroorzaakt: de voortdurende armoede en toenemende inkomensongelijkheid in de wereld en een sterkere klimaatverandering. Tegelijkertijd is het moeilijker geworden om internationale problemen effectief aan te pakken.

Om deze problematiek in de toekomst succesvol het hoofd te kunnen bieden en van de voordelen van globalisering te kunnen blijven genieten, is zonder twijfel een duurzame oplossing vereist. Maar deze oplossing kan op vele manieren vorm krijgen. Op dit onderwerp gaat het congres dieper in.

Onder leiding van dagvoorzitter Laurens Jan Brinkhorst, voormalig minister van Economische Zaken, zullen sprekers het congresonderwerp vanuit diverse invalshoeken en in verscheidene sessies belichten. Voor een volledig overzicht van de prominenten en het programma zie www.assetconference.nl.