Amsterdamse onderscheiding voor Anneke Groen


AMSTERDAM, 20090923 -- Uit handen van burgemeester Job Cohen ontving Anneke Groen op 23 september 2009 tijdens haar afscheidsbijeenkomst als directeur van De Rode Hoed de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. Zij kreeg de onderscheiding voor haar grote verdienste voor Amsterdam.

Anneke Groen is elf jaar directeur geweest van De Rode Hoed. In 1998 volgde zij Huub Oosterhuis op, de oprichter van De Rode Hoed. Onder haar leiding kreeg De Rode Hoed steeds meer de functie van debat- en cultureel centrum.

Spraakmakende voorbeelden waren het integratiedebat met Paul Scheffer, debatten over de multiculturele samenleving met Ayaan Hirsi Ali en het debat met vijf oud-ministers van Buitenlandse Zaken. Zij zocht nadrukkelijk de samenwerking met kranten en tijdschriften zoals de Volkskrant, NRC, Trouw, Het Parool, Het Financieele Dagblad en Elsevier.

Anneke Groen is bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van De Rode Hoed. Zij bedacht en organiseerde talloze debatten, haalde hiermee veelvuldig de media en gaf zodoende verdieping aan het maatschappelijk debat.

De Zilveren Medaille van de stad Amsterdam wordt verleend aan personen die zich in de Amsterdamse gemeenschap buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen. De onderscheiding beslaat diverse terreinen van de Amsterdamse samenleving, zoals kunst en cultuur, onderwijs, economie en volkshuisvesting.

Stichting De Rode Hoed





ingezonden persbericht