Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

18 september 2009

Open huis AMC tijdens wetenschapsdag

Onder het motto `Reis naar het onbekende' opent het AMC op 4 oktober van 12.00 tot 17.00 uur zijn deuren voor een breed publiek. Op ontdekkingsreis door het AMC, op zoek naar de geheimen van het menselijk lichaam. Allergiedeskundige Ingrid Terreehorst legt in haar lezing `Overgevoelig allerlei' uit waarom de afweer soms extreem reageert op voedingsmiddelen, stuifmeel of insectenbeten. Viroloog Hans Zaaijer bespreekt in het kindercollege ('s Werelds kleinste monsters) het gevaar van virussen, ofwel piraten in de cel. Tijdens het kinderpracticum `Waar zit je sprongbeen' staat een anatomische reis door het lichaam op het programma. Ontdek hoe bijvoorbeeld je nieren eruit zien of je milt, waar ze zitten en waarom een hart met een gaatje niet goed kan pompen. Verder zoals elk jaar veel rondleidingen en een wetenschapsmarkt met tal van demonstraties. Het volledige programma is te vinden op: www.amc.nl/wetenschapsdag

Op de Wetenschapsmarkt presenteren onderzoeksgroepen en ziekenhuisafdelingen nieuwe vindingen en de werking van apparatuur. Een greep uit het programma:
Het Instrumenteel Bedrijf van het AMC laat met een `Kop van Jut' zien hoe hard de elektrische schok is die je leven kan redden na een hartstilstand. Slapen voor de wetenschap: Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) toont voorbeelden van wat er 's nachts in onze hersenen gebeurt.
Collega-hersenonderzoekers laten zien hoe je hersensignalen kunt gebruiken om een computerspel te spelen en geven tekst en uitleg over het onderzoek naar een hersenziekte als Alzheimer en Multiple Sclerose en het werk van de Nederlandse Hersenbank. De afdeling Oogheelkunde gaat op reis naar de onbekende wereld van kegeltjes en staafjes. Hoe ziet de binnenkant van het oog eruit? Onder leiding van het Lab Algemene Klinische Chemie kunnen bezoekers in een neparm zelf leren bloed te prikken. Bekijk sperma door de microscoop en ontdek hoe reageerbuisbevruchting in zijn werk gaat of laat je voorlichten over orgaandonatie. Volg de reis van ons voedsel door onze ingewanden, laat je lichaamssamenstelling meten en reken na of je voedingspatroon in orde is bij de afdeling Diëtetiek. Spoedhulpverlening in een drukke binnenstad of een moeilijk bereikbaar duingebied? De GGD Kennemerland gebruikt fiets- en motorambulances, die te zien zijn op de markt. Kun je ziek worden van muziek? Soms wel, weten de mensen van het muziekspreekuur van het AMC. Zij adviseren beroepsmusici over hoe blessures te voorkomen. De elektronische neus van de afdeling Longziekten is bedoeld om straks longziekten mee op te sporen. Blaas in deze speurneus en laat het profiel van je uitgeademde lucht analyseren. Voor de allerkleinsten: studenten Geneeskunde onderzoeken en behandelen zieke knuffels in het Teddy Bear Hospital. Bekijk de kleine hogedruktank, een miniatuur van de hyperpressietank die in het AMC wordt gebruikt bij de behandeling van kankerpatiënten, laat je zenuwen doormeten, of maak zelf handcrème met medewerkers van de Apotheek. De Emma Infotheek van het Emma Kinderziekenhuis AMC geeft informatie over ziekte, behandeling en onderzoek.

In haar lezing `Overgevoelig allerlei' gaat KNO-arts en allergiedeskundige Ingrid Terreehorst in op veelgestelde vragen over allergie en overgevoeligheid. Hoe weet ik of ik overgevoelig ben voor bepaalde voedingsmiddelen? Zijn wespensteken echt gevaarlijk? En wanneer moet ik met mijn verstopte neus naar een allergoloog?

Kinderprogramma
Voor kinderen is er een speciaal programma. In het kindercollege `s Werelds kleinste monsters legt viroloog Hans Zaaijer uit hoe gevaarlijk virussen - piraten in de cel - nu echt zijn.(14.30 uur). Het kinderpracticum staat dit jaar in het teken van anatomie. Onder de titel `Waar zit je sprongbeen?' maken kinderen vanaf 8 jaar een anatomische reis door het lichaam. Ontdek hoe bijvoorbeeld je nieren eruit zien of je milt, waar ze zitten in het lichaam. En waarom kan een hart met een gaatje erin eigenlijk niet goed pompen? De hele middag kunnen kinderen een kijkje nemen bij de studio van Emma TV, waar televisie wordt gemaakt door en voor patiëntjes van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Ervaar eens hoe het is om zelf achter de camera te staan! Aan de allerkleinsten is ook gedacht. In het Berenhospitaal op de Wetenschapsmarkt kunnen zij hun zieke knuffelbeest laten onderzoeken en behandelen door geneeskundestudenten van het AMC.

Rondleidingen
Zoals altijd ook dit jaar weer een ruime keuze aan rondleidingen. Bezoekers kunnen onder deskundige begeleiding een bezoek brengen aan de OK en de verpleegafdeling van het Dagcentrum, de Trauma-unit, de afdeling Radiotherapie, Museum Vrolik, het Laboratorium Algemene Klinische Chemie (LAKC), de Hyperpressietank en de MRI. Ook kunst kijken in het ziekenhuis behoort tot de mogelijkheden tijdens een rondleiding langs een deel van de AMC-collectie van maar liefst 6000 kunstwerken van Nederlandse kunstenaars, gemaakt na 1945. Het Emma Kinderziekenhuis AMC organiseert een rondgang langs thematisch ingerichte wacht- en behandelkamers voor kinderen.

Open Huis
De studio van Emma TV, de televisiezender voor en door patiëntjes van het Emma Kinderziekenhuis AMC, houdt open huis. Sta zelf eens achter de camera, presenteer het weer en neem een kijkje achter de schermen in een professionele televisiestudio. Museum Vrolik herbergt een grote collectie anatomische en embryologische preparaten - variërend van embryo tot volwassene. Behalve de expositie over de normale bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam is ook de collectie aangeboren afwijkingen te bezichtigen.

Persvoorlichting
Voor meer informatie kunnen journalisten contact opnemen met een van de wetenschapsvoorlichters bij de afdeling Voorlichting van het AMC: Edith Gerritsma, Connie Engelberts of Andrea Hijmans. telefoon: (020) 566 2929
e-mail: wetenschapsvoorlichting

Patiëntenvoorlichting
Patiënten kunnen voor informatie terecht bij de afdeling patiëntenvoorlichting.
telefoon: (020) 566 3355
e-mail: patiëntenvoorlichting