Ingezonden persbericht


21 september 2009

Limburgse Molendag 2009
Zo gaat de molen, de molen, de molen.

De eerste herfstwind doet de Limburgse molens weer draaien. Zeker op zondag 4 oktober, want dan is het tijd voor de elfde Limburgse Molendag! Die dag zijn vele molens en mulders in actie om bezoekers te laten genieten van de prachtige molens die Limburg rijk is. Een bijzonder stukje Limburgs erfgoed dat u normaal niet zo vaak van binnen kunt bezichtigen. Er worden deze dag niet alleen heel wat kilo's graan gemalen, ook zijn er allerlei aanvullende activiteiten voor jong en oud en diverse speciale fiets- en autotochten die de molens met elkaar verbinden. Het uitgebreide programma staat op www.limburgsemolens.nl.

Hoogtepunt van de Limburgse Molendag 2009 is de heropening van molen De Hoop in Horn, de enige molen ter wereld die een houten romp heeft met maar liefst zestien kanten. Dit rijksmonument uit 1817 heeft een interessante geschiedenis. Zo werkten hier jarenlang de enige vrouwen die het molenaarsvak op een windmolen uitoefenden. Ook had de molen een belangrijke functie als berichtgever voor de inwoners van Horn. Aan de stand van de wieken konden zij bepaalde berichten aflezen en werden onderduikers in oorlogstijd bijvoorbeeld gewaarschuwd. In de molen is tijdens de Limburgse Molendag een tentoonstelling te zien over het cultuurhistorische en maatschappelijke belang van de molen. Ook de tegenovergelegen molen De Welvaart is te bezoeken.

In de rest van Limburg is een bezoek aan een van de ongeveer vijftig opengestelde molens ook zeer de moeite waard. De mulders en gidsen zullen u graag de nodige uitleg geven over de werking en geschiedenis van hun molen. Op diverse plekken kunnen de heerlijkste lekkernijen gekocht worden, al dan niet gemaakt van graan uit eigen molen. Bij 'Molen Nooit Gedacht' in Merselo hebben ze zelfs 'koren op de molen'. Hier treden namelijk enkele zangkoren op. Ook zijn er op diverse plekken kleine exposities. Het zijn overigens niet alleen windmolens die opengesteld zijn, maar ook watermolens en waterkrachtcentrales, zoals de ECI Centrale in Roermond.

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. De Limburgse molenaars doen al jaren hard hun best om de molens, en daarmee een stukje van ons cultureel erfgoed, in ere te houden. Zij zullen uw bezoek dan ook zeer op prijs stellen. De Limburgse Molendag wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.