Op koers naar Kopenhagen - Minister Cramer start EcoExperience -

25/09/2009 11:11

Europese Commissie

Experimentele auto's, electrische scooters, The Age of Stupid, eco-workshops, debatten, een tentoonstelling en een groene mini-Auto RAI. Dat is in het kort de EcoExperience, een serie spannende evenementen waarmee de Europese Commissie het publiek warm wil maken voor de klimaattop die in december in Kopenhagen wordt gehouden.

Op zondag 4 oktober geeft minister Cramer van Milieu in Rotterdam het startsein voor de Nederlandse EcoExperience, die plaats vindt in vijf steden. Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken sluit de serie op 18 oktober af in Den Haag. Duitsland en Denemarken zetten de reeks daarna voort. Samen vormen de evenementen een symbolische route naar de klimaattop, onder het motto "Op koers naar Kopenhagen".

Op koers naar Kopenhagen

De "EcoExperience" evenementen laten zien dat duurzaamheid leuk is en dat iedereen eraan kan bijdragen. Onderweg wordt het publiek uitgenodigd een video-boodschap op te nemen voor de klimaatconferentie. De evenementen staan in het teken van duurzame mobiliteit en duurzame actie. De Loremo, een lichtgewicht elektrische auto uit Duitsland, is de centrale blikvanger in de EcoExperience.

Daarnaast zijn er nog andere experimentele auto's te zien, zoals de windwagen Anemo, wagens van de Shell ecoteams en een replica van de Nuna die op zonne-energie rijdt. Maar er is ook een gangbare, energiezuinige Ford en er zijn elektrische scooters.

Estafettestokje EcoExperience van stad naar stad

Minister Cramer legt via een ritje in de Loremo symbolisch de eerste kilometers af naar Kopenhagen. Op 7 oktober rijdt gedeputeerde Wouter de Jong van het provinciehuis in Utrecht in de Loremo naar het stadhuis, waar wethouder Ingrid de Bondt het estafettestokje overneemt. Op 8 oktober maakt burgemeester Ferd Crone in Leeuwarden een rit in de Loremo en op 9 oktober neemt wethouder Jannie Visscher in Groningen het estafettestokje over. Aansluitend gaat de EcoExperience verder in Duitsland en Denemarken. Het Nederlandse deel van de EcoExperience wordt op 18 oktober afgesloten in Den Haag door staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken.

The Road to Kopenhagen

Een twee weken durende trip op elektrische scooters van Den Bosch naar Kopenhagen voor een beter milieu. Begin december start deze, door Essent gesponsorde, tocht naar Kopenhagen. Tijdens de EcoExperience kun je je inschrijven om één of meerdere etappes te rijden. In Groningen is er een voorproefje in de vorm van een e-scootertocht door de stad.

Eco Marathon en Energyspots

Ieder jaar daagt Shell scholen uit om voertuigen te bouwen die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Twee teams laten tijdens de EcoExperience het voertuig zien waarmee ze deelgenomen hebben en lichten toe wat hun plannen zijn voor de eerstvolgende Eco Marathon.

De Energyspots van Eneco zijn op diverse evenementen aanwezig om elektrische auto's zoals de Loremo van electriciteit te voorzien.

The Age of Stupid

Gedurende de EcoExperience wordt de nieuwe film The Age of Stupid vertoond. Deze film, die op 22 september zijn wereldpremière beleefde, vraagt op indringende wijze aandacht voor klimaat en energie.

Europe Direct Centra

In alle vijf steden worden de evenementen georganiseerd door de Europe Direct Centra. Deze centra geven informatie aan een breed publiek over alle aspecten van de Europese Unie. In Nederland zijn er 12 van deze Europe Direct Centra, die veelal in een grote openbare bibliotheek zijn gevestigd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.eco-experience.eu