Gemeente Onderbanken


Spiegelroute Onderbanken op zondag 4 oktober

Elke eerste zondag van de even maand gaan de deuren open bij 14 kunstenaars uit de gemeente Onderbanken. Na de geslaagde opening van zondag 2 augustus is nu op zondag 4 oktober van 13.00 tot 17.00 uur wederom gelegenheid voor iedereen om de ateliers te bezoeken. De kunstroute is een bijzonder initiatief te noemen, gesteund door gemeente en de VVV. Kunstliefhebbers kunnen kennismaken maken de Spiegelroute via een folder met de route langs de verschillende ateliers en horecagelegenheden en een website met informatie over de route en de deelnemende kunstenaars (www.spiegelroute.nl).

Op 4 oktober exposeren de deelnemende kunstenaars hun werk in eigen atelier. Om de kunstenaars een gezicht te geven, worden zij in de loop van de tijd één voor één aan u voorgesteld en toont het infocentrum in Schinveld een aantal werken van deze kunstenaar. Deze keer is dat: Suus Elkink-Martens.

Â

Suus is geboren in Helmond (1967). Sinds 1998 woont ze in Schinveld. Zij deed de lerarenopleiding Tehatex in Tilburg. Na haar opleiding ging ze werken als vormgever en decorateur voor pretparken. Zij maakte beelden voor onder andere de Efteling (vogel Rok) Bobejaanland, Duinrel en Preston Palace.
âNu ben ik thuis aan het werk. Ik maak niet alleen etsen maar schilder en beeldhouw ookâ.
In de werken van Suus staat de mens centraal. Vaak zijn dat vrouwen. âVrouwen kun je van die prachtige rondingen gevenâ. Haar onderwerpen gaan over alledaagse dingen. âMijn inspiratie haal ik uit alles om me heen. Het zijn geen grote gebeurtenissen, maar ze zijn herkenbaar voor veel mensen. Het zijn kleine emoties die ik er uitlicht en uitvergroot. Ik hou ervan om te spelen met lichaamsverhoudingen, en ze dan zo te vergroten, verkleinen of te verlengen dat de verandering van de verhoudingen niet storend isâ.

Â

âIn tegenstelling tot mijn etsen die vrij sober zijn, zijn mijn schilderijen wel kleurrijk. Het fijne van schilderen is dat je het resultaat direct op het doek ziet. Etsen kennen een lang proces van bewerken van de plaat. Pas wanneer de plaat onder de etspers uitkomt, zie je het resultaat van al je werk. Dat kan natuurlijk ook tegenvallen. En dan begint het schuren en polijsten weer opnieuw. Ik maak een oplage van 6 tot 8 stuks, omdat ik met zink werk, wat een relatief zacht metaal is. Het is erg moeilijk om veel afdrukken te maken zonder dat de kwaliteit van de ets verloren gaat.

Â

Nadat ik 8 jaar geen sculpturen meer gemaakt heb, vind ik het tijd worden om de draad weer op te pakken. Nu geen immens grote draken of vogels, carrousels of fonteinen meerâ¦.(wat trouwens erg leuk werk was om te doen), maar mijn eigen werk. Met pure, eerlijke materialen zoek ik vormen, lijnen en beweging in het driedimensionale.Â

Â

Het werk van Suus Elkink- Martens is te bekijken in haar atelier in de Margrietstraat 1 in Schinveld op zondag 4 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur en in het nieuwe infocentrum in Schinveld, Boven Water Food & Drinks â Aan de Voeëgelsjtang 1 in Schinveld. Op beide locaties treft u ook meer informatie aan over de Spiegelroute Onderbanken.
Â

Zie ook: www.spiegelroute.nl