Technische Universiteit Eindhoven

Publieksdag TU/e

Geplaatst: 30 september, 2009

Zondag 4 oktober is de Publieksdag van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De universiteit opent haar deuren van 12.00 tot 17.00 uur voor jong en oud en de toegang is gratis. Iedereen kan zelf actief aan de slag met wetenschap en techniek en de bezoeker wordt uitgedaagd: Laat jij autos vliegen?

De bezoekers worden verwelkomd in de wereld van innovatie en uitvindingen, de wereld van de TU/e. Tijdens de Publieksdag kunnen oplossingen worden gezocht op prikkelende vragen zoals: Kun jij luchtkastelen bouwen? Kun jij bliksem vangen? Laat jij robots lachen?

Startpunt van de Publieksdag is het Auditorium van de universiteit. Daar ontvangt iedereen een folder met het complete programma. In het Auditorium is van alles te zien en te doen. Er zijn theatervoorstellingen, shows, colleges en lezingen. Zo geeft het Wetenschaps- en techniekcircus een show vol met experimenten en demonstraties. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding om te ontdekken hoe de TU/e-campus er in het jaar 2020 uit zal zien. Bezoekers kunnen diverse interessante lezingen volgen van hoogleraren. Er zijn ook drie routes naar activiteiten elders op het universiteitsterrein. Er is keuze uit verschillende onderwerpen, zoals: robots, bliksem en bouwen.

Bouwen en bliksem
De dag biedt voor elk wat wils. Jeugdige bezoekers gaan zelf met uitvindingen aan de slag. Kinderen kunnen als echte bouwkundigen een stevige constructie maken met stokjes, elastiek en touw. Het publiek ontdekt de rol van elektrotechniek aan de hand van producten met stroom, informatie en energie. Al dansend op een speciale vloer wordt energie opgewekt. Er zijn leuke proefjes en opdrachten die men zelf mag uitvoeren. Kun je zelf bliksem maken?

Robots en autos
Ontdek hoe de auto van de toekomst eruit komt te zien. Kinderen kunnen een proefrit maken in een elektrische mini-auto. Voetballende robots komen in actie in het Robocup-stadion. In de workshop Lego Mindstorms krijg je antwoord op de vraag: Waarvoor kun je robots zoal gebruiken? Professor Maarten Steinbuch geeft in een college voor kinderen antwoord op de vraag: een robot als vriend, kan dat? Het programma van de Publieksdag is te vinden op: www.tue.nl/publieksdag.