Bos, Koenders en Wellink naar Jaarvergadering IMF/Wereldbank

Minister Bos (Financiën), minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en president Wellink (DNB) zijn komend weekend in Istanbul voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Minister Bos en president Wellink van de Nederlandse Bank nemen op zondag 4 oktober deel aan de vergadering van het International Monetary and Financial Committee (IMFC), het overleg van de 24 landen die ook in de board van het IMF zitten. Op die vergadering zal onder andere worden gesproken over de internationale economische situatie, de rol van het IMF in de crisis en de hervormingen die nodig zijn om de legitimiteit en de effectiviteit van het IMF te vergroten. Minister Bos zal zaterdagavond 3 oktober deelnemen aan een diner waar zal worden gesproken over de toekomstige rol van het IMF, na de crisis.

Minister Koenders neemt op maandag 5 oktober deel aan de vergadering van het Development Committee van de Wereldbank. De belangrijkste onderwerpen op de agenda zijn: het verhogen van de financiële capaciteit van de Wereldbank Groep, de kapitaalstromen naar de armste landen, en de versterking van de stem van ontwikkelingslanden en opkomende economieën in de besluitvorming van de Wereldbank ("voice and participation"). Koenders neemt ook deel aan een Bali-bijeenkomst die gaat over de financiering van het internationale klimaatbeleid en is aanwezig bij de lancering van het Access to Finance-project van het IMF in bijzijn van HKH Prinses Máxima der Nederlanden en Strauss-Kahn, de managing director van het IMF. Verder heeft Koenders samen met Bos een gesprek met president Zoellick van de Wereldbank en spreekt hij de managing director van de Wereldbank, Ngozi Okonjo-Iweala, over fragiele staten.

Op zaterdag 3 oktober van 15:30 - 16:00 zullen minister Bos en president Wellink tijdens een persmoment vooruitblikken op de komende vergadering van het IMF. Op zondag 4 oktober zal een moment worden gezocht waarop de pers kan worden bijgepraat over de eerste resultaten van de IMF-vergadering.

Op maandag 5 oktober kan de pers om 11:00 uur getuige zijn van de lancering van het Acces to Finance-project (ICC Tophane Room B-1 level). Om 15:00 zijn alle aanwezige journalisten welkom voor een persmoment met minister Koenders waarin hij terugblikt op de resultaten van de Wereldbank-vergadering.

Categorieën: Economie, Financiën, Internationaal

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Financiën