Gemeente Enschede

`Er komt een ander klimaat, heb je het al gemerkt?'

Het klimaat verandert

Van zondag 4 oktober t/m woensdag 23 december is er in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark een tentoonstelling over het klimaat en de gevolgen van de klimaatverandering. Smeltende ijskappen op de polen en snel opdrogende rivieren in Afrika; in Nederland lijken we hier weinig van te merken. Maar klopt dat wel?

Pechvogels
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering in ons eigen land en wat zijn de gevolgen voor landen verder weg? In deze tentoonstelling worden waarheden en onwaarheden met betrekking op de veranderingen in het klimaat onthuld.
Door de klimaatverandering ontstaan er bijvoorbeeld pechvogels of geluksvogels. Het leefgebied van veel dieren gaat veranderen en dat merk je nu al. Zo zijn de bijeneter en de ijsvogel intussen heel tevreden in Nederland, maar het koolmeesje, de steltkluut en het korhoen weer wat minder......
Dieren gaan noodgedwongen verhuizen omdat de cyclus in de natuur aan het verschuiven is, waardoor er bijvoorbeeld na het uitkomen van de eieren van bepaalde vogels geen eten meer is voor de jongen omdat een bepaalde rups die zij eten zich intussen al verpopt heeft!

klimaat_P1000813.JPG

Tropisch Limburg
Klimaatverandering: hoe zien onze vakantiegidsen er uit in 2090? Gaan we op woestijnsafari in Spanje of beleven we het tropische paradijs in Limburg? Hebben we straks nog wel warme kleren nodig en kunnen we nog zwemmen in de zee?
De vochtige lucht breng nieuwe infectieziekten in Nederland en het weer zal steeds extremer gaan worden.
Hoe klimaatonvriendelijk is onze leefstijl eigenlijk en wat kunnen we hier zelf aan doen?
Op een interactieve en speelse manier kunnen jong en oud in deze gevarieerde tentoonstelling er achter komen wat voor invloed de klimaatverandering heeft op ons leven en onze omgeving, en of en hoe wij de gevolgen nog kunnen beperken......

Openingstijden en meer informatie
Het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur).
Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis.

Geplaatst: 02 oktober 2009.

2 oktober 2009