Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 02-10-2008

THE NEW YORK CONNECTION IN TEKEN VAN HANDEL DRIJVEN EN HET GROTE GELD VERDIENEN

New York is het handels- en financiële centrum van de wereld. De stad waar iedereen naartoe komt en denkt daar het grote geld te kunnen verdienen. Maar waarom is handel drijven en geld verdienen zo versmolten met de stad New York? En wat is de invloed van het oude Amsterdam en de Nederlandse handelsgeest hierop geweest? In de derde aflevering van 'The New York Connection' gaat Dirk van Weelden op zoek naar het antwoord op deze vraag. Daarnaast vraagt hij zich af wat nu nog het belang is van de wereldstad in een tijd die wordt gedomineerd door een financiële crisis.

In New York bezoekt Dirk Chinezen die steeds meer onroerend goed opkopen. Een oude caféhouder in de verlaten haven Red Hook in Brooklyn vertelt over tijden die voorbij zijn. Wat was de oorsprong van de beurs in ons eigen Amsterdam, waar eind 16e eeuw de eerste prille vorm van aandelenhandel ontstond? In New York worden de effecten van de crisis, samen met ontslagen bankiers, toonbaar gemaakt. Tegelijkertijd is de ongelofelijke vitaliteit te voelen, die uiteindelijk alles overwint. Een vitaliteit die zeer bij moederstad Amsterdam hoorde... en hóórt!

In The New York Connection gaat schrijver Dirk van Weelden in het hedendaags New York op zoek naar de vroege geschiedenis van de stad en onderzoekt hij welke lijnen getrokken kunnen worden van het Hollandse verleden naar het New York van nu. Hoe zag die samenleving er toen uit en welke Hollandse elementen zien we nu nog terug? Wat is er overgebleven van de diversiteit en de tolerantie van toen en hoe staat het met de aloude handelsgeest? Levendige verhalen worden afgewisseld met aansprekend archiefmateriaal en locaties waar nog te voelen, te zien en te beleven is dat New York een met Nederland gedeeld verleden heeft.

The New York Connection 4 oktober bij de AVRO om 20.15 uur op Nederland 2.



Ingezonden persbericht