Milieudienst Rijnmond

Rotterdam ontvangt Europese steden en EU Parlementsleden

Op 4, 5 en 6 oktober vindt in het WTC in Rotterdam de vergadering van het milieuforum van EUROCITIES plaats. EUROCITIES is een Europees stedennetwerk dat uit meer dan 130 grotere steden bestaat.

Het thema van deze driedaagse ontmoeting is: Transforming Together, Transition Management and Public Private Partnership.

Dit voornamelijk uit ambtenaren samengestelde forum komt drie keer per jaar bijeen in verschillende steden in Europa om een gezamenlijke koers af te spreken richting Europese regelgeving èn om ervaringen, kennis en geleerde lessen met elkaar uit te wisselen.

De tweede dag, op 5 oktober, vindt er gelijktijdig een bestuurlijke bijeenkomst plaats waarbij wethouders, burgemeesters en raadslieden van aangesloten steden, een aantal Europarlementariërs en leden van de Europese Commissie zijn uitgenodigd. Deze bestuurlijke delegatie bezoekt onder andere Stadshavens. Daar heeft de delegatie een debat en forumdiscussie met elkaar. De centrale vraag daarbij is: hoe kunnen we een succesvolle overgang naar een duurzame samenleving op een zodanige manier realiseren, dat alle maatschappelijke partijen meedoen? Om zowel de bestuurlijke delegatie als de ambtenaren van de bezoekende steden te stimuleren om naar nieuwe of vernieuwende aanpakken te zoeken, is als spreker Professor Michael Braungart van de Erasmus universiteit aangetrokken.