Ingezonden persbericht


Sophia-Vereeniging lanceert gratis DierenSpreekuren op Werelddierendag
Amsterdam - Een hond die de hele buurt bijeen blaft als hij alleen thuis is. Een kat die de bank aan gort krabt. Het konijn dat neurotisch rondjes rent in z'n hok en weigert te eten. Straffen lost niks op en van een extra bakje voer is het dier niet onder de indruk. Naar het asiel dan maar? Om eigenaren te helpen met gedragsproblemen bij huisdieren, lanceert de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren de Sophia DierenSpreekuren. Daar kan iedereen terecht voor gratis advies over de omgang met zijn hond, kat, konijn of knaagdier.

Onzichtbaar dierenleed

Een goede verzorging van huisdieren lijkt vanzelfsprekend in een beschaafd land als Nederland. De meeste dieren hebben een dak boven het hoofd en krijgen genoeg te eten. Toch leiden talloze huisdieren een erbarmelijk bestaan. Directeur Helma van de Vondevoort: "Meestal is er ogenschijnlijk niets aan de hand. Maar schijn bedriegt. Van de 6,5 miljoen honden, katten, cavia's en konijnen leeft het merendeel bijvoorbeeld alleen, terwijl het sociale dieren zijn die van nature in een groep leven. Bij gebrek aan soortgenoten kwijnen ze weg van eenzaamheid. Van het baasje krijgt een huisdier gemiddeld maar een paar minuten aandacht per dag. Dat kan leiden tot verveling, agressie, lusteloosheid en zelfverminking."

Liefde alleen is niet genoeg

Vaak is onwetendheid van het baasje de oorzaak van huisdierenleed. Vol liefde en goede wil wordt er gezorgd voor het dier, maar onbedoeld slaat men de plank volledig mis. "Liefde alleen biedt geen garantie voor een goede verzorging van huisdieren. Veel eigenaren zijn zich nauwelijks bewust van de natuurlijke behoeften van hun dier. En dan gaat het fout: honden worden behandeld alsof het mensen zijn, cavia's krijgen verkeerde voeding en kittens worden te vroeg uit het nest gehaald. Konijnen verpieteren in een hok op het balkon, terwijl ze een grote tuin nodig hebben om in rond te rennen. Geen wonder dat dieren afwijkend gedrag gaan vertonen. Maar die 'lastpakken' worden vervolgens wel als onhandelbaar naar het asiel gebracht", vertelt Van de Vondevoort.

Gratis Sophia DierenSpreekuren

Hoe meer mensen weten over huisdieren, hoe beter ze ervoor kunnen zorgen en hoe minder dieren er op straat of in een opvang belanden. Om dierenleed te voorkomen, lanceert de Sophia-Vereeniging op Werelddierendag de gratis Sophia DierenSpreekuren op www.sophia-vereeniging.nl. Hier kan iedereen terecht voor informatie over natuurlijk gedrag, huisvesting, aanschaf en voeding van huisdieren. Specifieke vragen over de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren kunnen gesteld worden aan de gedragsdeskundigen van de Sophia-Vereeniging. Van de Vondevoort: "Alleen als dieren naar hun eigen aard met mensen kunnen leven, kan er een einde komen aan het vaak onzichtbare leed dat huisdieren wordt aangedaan. Dieren begrijpen is dieren beschermen!"

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,