Politie Haaglanden

Haaglanden, 04-10-2009

Twee doden bij ongeval
Wassenaar Bij een eenzijdig ongeval in Wassenaar op zaterdagavond 3 oktober om 22.30 uur zijn twee jongeren uit Wassenaar verongelukt. Een 18-jarige automobilist uit Wassenaar reed over de Landscheidingsweg N14 in de richting van Wassenaar-Zuid. Ter hoogte van het viaduct over de Rijksstraatweg raakte de man door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt, schampte een lantaarnpaal, sloeg over de kop en kwam op zijn kop op het weggedeelte bestemd voor het tegemoet komende verkeer tot stilstand. Direct nadat de 1e melding bij de politiemeldkamer binnenkwam werd een omvangrijke hulpverleningsoperatie opgestart. In het voertuig, een personenauto (stationwagen) zaten in totaal zeven personen die allen gewond waren. Bij de operatie werden zeven ambulances ingezet, een traumateam kwam met een helikopter ter plaatse, diverse hulpverleningsvoertuigen van de brandweer Haaglanden en de nodige politie-eenheden kwamen ter plaatse. De Landscheidingsweg (N14) werd tussen de Zijdeweg en de Wittenburgerweg in beide richtingen voor al het verkeer afgesloten. Ter plaatse bleek dat een 18-jarige passagier uit Wassenaar direct aan haar verwondingen was bezweken. Een 18-jarige mannelijk passagier werd zwaargewond vervoerd naar het ziekenhuis. In de loop van de nacht bezweek ook hij aan zijn verwondingen. Alle andere inzittenden (18 jaar) werden vervoerd naar diverse ziekenhuizen in de regio. De politie nam van de 18-jarige bestuurder een bloedproef af teneinde vast te kunnen stellen of er sprake is geweest van alcoholgebruik. De man is aangemerkt als verdachte, is aangehouden en in verzekering gesteld. De twee overleden slachtoffers zaten vermoedelijk in de laadruimte van de stationwagen. De technische ongevallendienst van Politie Haaglanden (TOHD) verrichtte op de locatie een uitgebreid sporenonderzoek. De politie onderzoekt de toedracht van het tragische ongeluk. Getuigen die informatie hebben over de toedracht kunnen bellen met de verkeerspolitie in Den Haag via 0900-8844. De andere gewonden maken het naar omstandigheden redelijk. Alle inzittenden kwamen uit Wassenaar. De Landscheidingsweg werd omstreeks 03.30 uur weer vrij gegeven.

Jongeren vast na diefstal uit sportcomplex
Den Haag Twee jongeren uit Den Haag (16 jaar) werden zaterdagmiddag 3 oktober om 17.20 uur aangehouden op het sportcomplex van HBS aan de Evert Wijtemaweg. Het duo werd in de rust van een voetbalduel betrapt door spelers van Victoria-04 die in hun kleedkamer vier jongens aantroffen die daar niet thuis hoorden. Het viertal ging er direct vandoor. Twee jongeren konden echter door de achtervolgende voetballertjes worden achterhaald. Ter plaatse bleek dat van acht teamgenoten enkele persoonlijke eigendommen waren weggenomen. Beide minderjarige verdachten zitten nog vast voor nader verhoor.

Testrit eindigt tegen boom
Den Haag/Loosduinen Een testrite van een 31-jarige Hagenaar eindigde zaterdag 3 oktober tegen een boom. De man reed over de Madesteinweg en wilde zijn nieuwe auto even uitproberen. Hoerbij raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste tegen een bom. Twee passagiers (29 en 31 jaar) moesten door de GGD ter plaatse worden behandeld aan enkele lichte verwondingen.

Een lampion, lampion, lampionnetje
Den Haag Dat moet een 25-jarige inwoner uit Hoevelaken gedacht hebben toen hij zaterdagochtend 3 oktober om 04.00 uur over de Wagenstraat liep. De Wagenstraat is sinds enkele dagen opgesierd met Chinese lampions. De 25-jarige klom in een geparkeerde hoogwerker en haalde een van de lampions van de tussen de gevels van de Wagenstraat gespannen draad. Politieagenten wisten de man met lampion op de Amsterdamse Veerkade te achterhalen. Hij kreeg een proces-verbaal.

Politie zoekt getuigen overval beddenzaak
Den Haag De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een beddenzaak aan Het Zicht. Vrijdagavond 2 september om 17.00 uur werden de twee ondernemers (56 en 63 jaar) overvallen door twee gewapende mannen. Het duo nam onder bedreiging van een wapen een geldbedrag mee. Zij verdwenen in onbekende richting. Van de twee daders is tot op heden een summier signalement bekend; twee mannen van Noord Afrikaanse afkomst. Hebt u informatie over deze overval? Bel de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Zwemmer verdronken
Den Haag/Scheveningen Een 48-jarige Hagenaar raakte vrijdag 2 oktober om 10.00 uur onwel bij het zwemmen in zee. Omstanders zagen dat de man ogenschijnlijk levenloos in de branding lag. Zij wisten de man uit het water te halen en startten direct met reanimeren, waarna de inmiddels gewaarschuwde GGD de reanimatie overnam. Ondanks deze pogingen bleek de man al te zijn overleden.

Politie zoekt getuigen overval woning
Den Haag/Scheveningen De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een woning aan de Van Bleiswijkstraat. De 62 jarige bewoner van het pand werd vrijdagmiddag 2 oktober om 13.10 uur in zijn woning overvallen door vermoedelijk één dader. Die bedreigde de man met een wapen en dwong hem tot afgifte van een groot geldbedrag. Na de overval verdween de man in onbekende richting. Van dader is tot op heden een summier signalement bekend; Blanke man, ongeveer 40 a 45 jaar, donkerkleurig broek, licht kleurig jack. Hebt u informatie over deze overval? Bel de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Bel met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Politie onderzoekt brandstichting
Leidschendam De politie stelt een onderzoek in naar een reeks van autobranden in Leidschendam. Zondagochtend 4 oktober om 05.00 uur kreeg de brandweer en de politie diverse meldingen van bewoners van de Tol. Zij meldden dat er enkele autos in brand stonden. Ter plaatse bleek dat in de directe nabijheid van De Tol zeven autos door het vuur zwaar waren beschadigd. De politie gaat uit van brandstichting en stelt een onderzoek in. Alle personenautos zijn voor sporenonderzoek veiliggesteld. Een ieder die informatie heeft over het ontstaan van de brand of informatie heeft die voor de politie van belang kan zijn wordt verzocht te bellen met 0900-8844. Liever Anoniem? Bel Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Controle bromfiets leidt naar diefstal navigatiesysteem Wassenaar Een ogenschijnlijke normale verkeerscontrole van een bromfietser vrijdagavond 2 oktober om 17.00 uur leidde uiteindelijk naar het oplossen van een inbraak in een auto. Politieagenten zagen de 19-jarige man rijden over de Rijksstraatweg en besloten hem voor een routinecontrole staande te houden. Tijdens deze controle bleek dat de man in het bezit was van een navigatiesysteem waarvan de herkomst onduidelijk bleef. Aan het bureau verklaarde de man later dat hij het navigatiesysteem had weggenomen bij een auto-inbraak eerder op de dag op de Van Oldenbarneveltweg. De politie maakte tegen de 19-jarige proces-verbaal op.

Gaatjesboorders actief in het Westland
Westland/Midden Delfland - De afgelopen periode zijn in het Westland diverse woninginbraken gepleegd waarbij de inbreker de woning binnenkwam door gaatjes te boren in een kozijn. In een aantal gevallen zijn daarbij ook nog auto's gestolen met de sleutels die tijdens de inbraak in huis werden gevonden. Afgelopen weekend gebeurde dat in s-Gravenzande bij een woning aan de Hofllaan. Bij deze inbraak werd ook de auto van de bewoner meegenomen. Bij een woning aan de Naaldwijkseweg werd eveneens via de boormethode een woning bezocht.

Bij de methode 'gaatjes boren' boort de inbreker een gat in een (raam)kozijn. Daarna kan hij via het gat met bijvoorbeeld een ijzerdraadje de hendel van het raam ontsluiten of sleutels ronddraaien in het deurslot. Vaak gebruikt de inbreker hierbij een zeer stil handboortje, waardoor hij vrijwel geruisloos binnen kan komen.

Houd inbrekers uit uw huis
Om te voorkomen dat inbrekers op deze wijze bij u thuis kunnen inbreken, kunt u het volgende doen:
Zorg dat ramen en deuren zijn voorzien van sloten die met een sleutel zijn af te sluiten.
Draai ramen en deuren op slot en berg de sleutels op. Op deze manier voorkomt u dat 'gaatjesborders' via het geboorde gat een raam of deur kunnen openmaken. Voor advies over goed hang- en sluitwerk voor uw ramen en deuren, kunt u terecht bij bedrijven die door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) zijn erkend. Deze PKVW-erkende bedrijven vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

Maak het inbrekers lastig
In een aantal gevallen in het Westland vond de inbreker autosleutels in huis en kon zo ook de auto stelen. Leg daarom autosleutels niet voor het grijpen op tafel of op het aanrecht. Laat ze ook niet in uw jaszak zitten. Berg ze op in een lade of kast.

Inbrekers slaan hun slag het liefst in zo weinig mogelijk tijd. Wanneer het voor inbrekers lastig is om waardevolle spullen te vinden, wordt de benodigde zoektijd groter. Dit verhoogt de kans om gesnapt en gepakt te worden.

Teamwest
In het regionale opsporingsprogamma van RTVWest, Teamwest besteed de politie aandacht aan deze ontwikkeling. Het progamma wordt dinsdagavond 6 oktober uitgezonden vanaf 17.15 uur. Het progamma wordt gedurende de avond en de dag erop woensdag 7 okotber nog een aantal keren herhaald.

Meer informatie: Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl of www.politie.nl/haaglanden

Autobrand in Naaldwijk
Westland/Naaldwijk Door nog onbekende oorzaak raakten zondagochtend 4 oktober om 05.00 uur twee personenautos door brand zwaar beschadigd. Een voorbijganger ontdekte dat in de Oudlaan een personenauto in de brand stond. Voordat de brand kon worden geblust sloeg het vuur over naar een naast deze auto geparkeerde personenauto. Een ieder die informatie heeft over het ontstaan van de brand of informatie heeft die voor de politie van belang kan zijn wordt verzocht te bellen met 0900-8844. Liever Anoniem? Bel Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Dronken man ramt meerdere autos
Westland/Wateringen Een 21-jarige automobilist uit Wateringen veroorzaakte zondag 4 september om 01.00 uur een ongeval in de Dr. Schaepmanstraat. De man botste tegen twee geparkeerde autos. Politieagenten die een onderzoek instelden, roken dat de bestuurder alcohol had gedronken. Hij moest mee naar het bureau voor een blaastest. Hij blies 555 ugl. De politie maakte proces-verbaal tegen de man op. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Heterdaadje
Delft Politieagenten zagen vrijdagavond 2 oktober om 21.50 uur dat een 27-jarige Delftenaar vanaf het Bastiaansplein een fiets wegnam. Toen de agenten de man daarover wilde aanspreken, probeerde hij door hard weg te fietsen, zich aan zijn aanhouding te onttrekken. Een va de agenten kon gelukkig hard lopen en wist de man via een achtervolging over de Zuiderstraat, Ezelsveldlaan, Sebastiaansplein, weer naar de Zuiderstraat in de Kruisstraat aan te houden. De politie maakte tegen de 19-jarige proces-verbaal op.

Jongeren zorgen voor tumult
Zoetermeer De politie hield zondagochtend 4 oktober om 04.45 uur drie mannen aan op verdenking van mishandeling en het veroorzaken van overlast. Het drietal was betrokken bij een opstootje aan het Oostwaarts. Politieagenten die een onderzoek instelden, hielden een 24-jarige Hagenaar aan op verdenking van mishandeling. Een 22-jarige Zoetermeer probeerde de aanhouding te verstoren en werd ook aangehouden. Een 21-jarige Leidschendammer was kennelijk zo opgefokt dat hij spontaan een voorbijganger een klap gaf. Ook hij moest mee naar het bureau.

Alcoholcontrole
Zoetermeer De politie controleerde zaterdag 3 oktober tussen 18.090 en 23.00 uur het autoverkeer op de Luxemburglaan op het gebruik van alcohol. Van de 64 gecontroleerde bestuurders waren er twee die teveel hadden gedronken. Zij bliezen respectievelijk 410 ugl en 135 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.