Ingezonden persbericht


Geen Daden Maar Woorden Festival 2009, afgelopen vr. 2 en za. 3 oktober in de Rotterdamse Schouwburg, was met een recordaantal van circa 1.400 bezoekers een groot succes! De organisatie maakt zich op voor volgend jaar!

Gisteren werd het al gemeld door de organisatie: het Geen Daden Maar Woorden Festival is dit jaar beter bezocht dan ooit. Dit weekend was de Rotterdamse Schouwburg afgeladen met publiek en artiesten. De trend van de vrijdag (circa 750 bezoekers) heeft zich doorgezet in de zaterdag (circa 650 bezoekers): zo'n 1.400 mensen hebben afgelopen weekend hét toonaangevende festival van de nieuwe letteren van Nederland en Vlaanderen bezocht. Het festival heeft de formule in handen om literatuur bij het publiek geliefd(er) en populair(der) te maken. Wie komt er op het festival af? Net als de optredende artiesten is het publiek een goede, leuke mix van jong, oud, belezen, onbelezen, scherp, goed gemutst met ontmoetingszin en trek in een biertje.

Grote namen als Remco Campert, Bart Chabot, Jan Mulder (Tot Zoens!), Herman Brusselmans, Esther Gerritsen en (zeer snel opkomend talent) Jaap Robben stonden vrijdagavond op de diverse podia van de Rotterdamse Schouwburg. Een vaak gehoorde opmerking uit het publiek die avond was: 'Wat is Remco Campert een lieve man met een eigentijdse manier van denken en schrijven. Zijn werk is zo tijdloos en herkenbaar voor elke generatie. Chabot en Mulder zijn heerlijk gek. Ik wist niet dat die drie zo goed samen zijn ...dit was een mooi cadeau op deze avond'. Tot Zoens! Toert komende periode door het land, het festival had de eer om hen als eerste aan het grote publiek te mogen tonen. Herman Brusselmans is de vaste grote Vlaamse held van het publiek, iemand zei: 'Elke keer denk ik 'Herman Brusselmans heb ik al vaker gezien, hij is geweldig, maar wat zou ik missen als ik dit keer niet ga'...Ter plekke in de zaal overkomt me dan weer 'die' euforie: 'geweldig, dan denk ik: dit is de reden waarom ik hem niet wil missen'. Frans Vogel en zijn vriendin Hansje de Reuver hebben het publiek in de avonduren vervoert door de stad: Frans droeg gedichten voor terwijl Hansje het selecte gezelschap, van slechts zeven personen per rit, langs de door hen verkozen bijzondere locaties reed van 'lichtstad RotterdamÂ’.

Andere evenzo geliefde auteurs en artiesten die vrijdag optraden waren: Tom Lanoye, Marcel Möring, Leon Verdonschot, P.F. Thomése, Menno Wigman, Esther Gerritsen (voordrachten); De Kift, Lucky Fonz III & His Lucky Orchestra, Peter Broderick, Spinvis (concert); 'Sommige dingen zijn heel eenvoudig' (film gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Sanneke van Hassel) en 'Earshaken Pieces' (beeldconcert van Hanneke de Jong en Jonas de Witte en Jaap Berends).

Zaterdagavond - Zaterdagavond ging de animatiefilm gemaakt door S-Alt, naar het gedicht van Ramsey Nasr 'Vos (stand van de Unie) in première (eigen festivalproductie!). Onlangs was Nasr veel in het nieuws, mede vanwege zijn Rotterdamse stadsgedicht 'Mi have een droom'... 'ja mi have een droom, dat me matties & ik ooit di zon wider clearly...' De organisatie liet Nasr ruim de tijd om uit zijn verdere oevre voor te dragen: de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg was afgeladen met publiek dat de volle aandacht had voor Nasr en de adem inhield bij het beluisteren van zijn live performance. Wilfried de Jong werd door het publiek als held onthaald in een afgeladen Kleine Zaal. Samen met muziekcollectief OCOBAR (de vaste begeleidingsband van het tv-programma Holland Sport) bedreef de Jong 'pure wielerliefde'. Met voordrachten uit zijn laatste boek 'De man en zijn fiets' liet hij zijn korte verhalen in een ander daglicht staan. De sfeer werd die van een nachtclub, de verhalen deinden met ongekende energie mee op de net zo energieke muziek van OCOBAR. Het festival had de primeur, De Jong en OCOBAR toeren komende periode verder met deze Wielerformule. Dit optreden was er een zoals alleen de Jong dat kan!

Een bijzondere festivalcoproductie was 'Ruis' van Conny Janssen Danst. Tien jonge dansers brachten samen met tien jonge auteurs (elk Write Now!! winnaars, van afgelopen jaren) een spannende mix van dans, literatuur en interactie. De voorstelling Ruis zal zonder de ingrediënten van Geen Daden Maar Woorden Festival binnenkort in première gaan en verder reizen door het land. De Write Now!! winnaars die de confrontatie met de dans aangingen, Oscar Kocken, Anke Scheeren, Maartje Wortel, Wiegertje Postma en Raoul de Jong, hadden ook een eigen programma. Klein en intiem van opzet, in een van de kleedkamers van de schouwburg. Normaal is de kleedkamer niet toegankelijk voor het publiek. Het festival nam de afstand tussen de (jonge) auteurs en publiek volledig weg door beiden backstage toe te laten: 'Dichter op een boek kun je met je neus niet zitten'.

Andere auteurs en artiesten die zaterdag optraden waren: Cees Nooteboom, Tommy Wieringa & Jaap Scholten, Elvis Peeters, Jan Siebelink, Elke Geurts, Alexis de Roode (voordrachten), Jimi Tenor & Kabu Kabu (concert), Kees Torn, Dolf Jansen (cabaret).

Eten, dansen, drinken kon in de hal van de Rotterdamse Schouwburg. De hal van de schouwburg werd vanaf 0.00 uur gedanst op Naald en Kraak (vr.) en de Freshest Kidz (za.), daarna werd het festival door artiesten en publiek voortgezet in de Sigarenbar, aan de overkant van de schouwburg.

Het publiek blijft jaarlijks terugkomen en toenemen: hierbij draait het om het ontdekken en herontdekken van het festival én het nieuwsgierig zijn naar en geboeid blijven door de auteurs en artiesten. Een op één contact tussen de artiesten onderling en de artiesten en het publiek is op het festival makkelijk gelegd.

Het festival maakt zich op voor volgend jaar: Tot Zoens!! (vanaf nu opgenomen in de Dikke van Dale van het Geen Daden Maar Woorden Festival)




Ingezonden persbericht