Ingezonden persbericht




Nijmegen, 8 september 2009

Persbericht

Zie ze vliegen!

Vanaf 4 oktober 2009 presenteert het Natuurmuseum Nijmegen een nieuwe tentoonstelling over vogels: Zie ze vliegen! In deze expositie voor jong en oud staat het herkennen van vogels centraal, aan de hand van hun geluid, sporen, gedrag en uiterlijk. Zie ze vliegen! is te zien tot en met 5 juni 2010.

Vogels zien we bijna overal: in tuinen, parken, langs het water of in de stad. Soms scheren ze in een flits voorbij, zonder dat we in de gaten hebben welke vogels het nu eigenlijk waren. De meeste mensen weten wel een aantal vogels te herkennen, maar hoe zit dat met de rest?

Als je wilt weten welke vogels je dagelijks ziet, hoe pak je dat dan aan? Vogels herkennen in de vrije natuur blijkt vaak moeilijker dan het identificeren van een opgezette vogel.

Er zijn talrijke voorwerpen uit de verzameling van het museum te zien, zoals opgezette vogels, vogelschedels, nesten, veren en braakballen. Deze objecten zijn opgesteld in zwevende vitrines. Het publiek ziet ze letterlijk vliegen!

Al laten sommige vogels zich niet zien; je kunt ze vaak wel horen. Zo kent elke vogel zijn eigen specifieke geluiden. In de tentoonstelling is het mogelijk een vogelgeluidenspel te spelen, waardoor je leert luisteren naar specifieke verschillen in geluid tussen vogels en ontdekt welk geluid bij een bepaalde vogel hoort.

In Zie ze vliegen! kun je ook deelnemen aan het Vogelexamen. Een videoproductie laat vogels zien in hun natuurlijke omgeving. Welke vogel vloog daar voorbij? En wie is die vroege vogel die uit volle borst zingt bij het ochtendgloren?

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 4, - voor volwassenen, ¤ 2,50 voor or kinderen en ¤ 3,- voor 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.



Ingezonden persbericht