Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 september 2009

Door de Holocaust verbonden
Westerbork, Theresienstadt en Auschwitz als basis voor een huwelijk

Op zondag 4 oktober aanstaande wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de publicatie Door de Holocaust verbonden gepresenteerd, over het leven van kampoverlevenden Ellis Hertzberger en Jenny Hertzberger-Gold. Tijdens de presentatie zal Jenny Hertzberger over de periode van gevangenschap en gevolgen vertellen. De aanvangstijd is 14.00 uur.

Ellis Hertzberger (1914-2008) en Jenny Gold (1925) hebben elkaar ontmoet in kamp Westerbork. Hij als arts, zij als zijn assistente. Na een verblijf van ongeveer drie maanden in Theresienstadt scheiden hun wegen. Ellis Hertzberger verblijft tot twee keer toe in Auschwitz, in Sachsenhausen en Dachau. Jenny Gold doorstaat de ontberingen in Auschwitz, Stutthof, Praust en Kokoschka.

Ellis Hertzberger en Jenny Gold hebben elkaar na de terugkeer uit de kampen teruggevonden en zijn met elkaar getrouwd. Natuurlijk is als een slagschaduw in hun leven de Jodenvervolging aanwezig gebleven. Zouden hun eigen ervaringen daarvoor al niet meer dan voldoende zijn, dan was het wel het gemis aan zovele dierbaren. En toch hebben zij na het overleven ook geleefd. Ze vonden het de moeite waard om na de oorlog opnieuw te beginnen. Niet te blijven treuren om de verliezen en de vernederingen maar door te gaan met leven.

Het programma voor de boekpresentatie van Door de Holocaust verbonden met de vertelling door Jenny Hertzberger-Gold begint op zondag 4 oktober aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum.