Gemeente Haarlem


Oplevering Koepeltje Eindenhout

De restauratie van het Koepeltje Eindenhout is klaar. Op 4 oktober 2009 wordt het Koepeltje Eindenhout vanaf 16.00 uur officieel opgeleverd met een feestelijke programma. Speciaal voor deze gelegenheid is Haarlems ereburger Harry Mulisch uitgenodigd de officiële handeling te verrichten.

In 1963 heeft de gemeente het koepeltje, grotendeels al in vervallen staat, in handen gekregen. Het oorspronkelijke bovendeel op de bovenste ring was toen al volkomen verdwenen. Doordat er decennia lang geen onderhoud aan was gepleegd, verkeerde het in een dusdanige staat, dat behoud niet meer mogelijk leek. Ondanks inspanningen van de in 1984 opgerichte 'Stichting tot Behoud van het groen en het koepeltje' om het te redden, werd enkele jaren geleden zelfs een sloopvergunning afgegeven. Echter door toepassing van een nieuwe techniek bleek restauratie toch mogelijk.
Naast de restauratie werkt de gemeente Haarlem hard aan het opknappen, onderhouden en beheren van de Haarlemmerhout, zodat dit monumentale park weer een belangrijke trekpleister voor alle Haarlemmers wordt. Met de restauratie van het Koepeltje blijft een markant monument voor Haarlem behouden.

Monumentale waarde
De koepel is in 1915 in de tuin van landhuis Eindenhout geplaatst en diende als rustplek in een destijds zeer fraai aangelegde tuin. De tuinkoepel is een rijks-monument en als kunsthistorisch object van groot belang; het wordt beschouwd als follie, een eigenaardig, kunstzinnig bouwsel dat tot doel heeft de omgeving te verfraaien. Het koepeltje is het allereerste tuinornament van gewapend beton in Nederland.

Haarlem Monumentaal 2009
De gemeente Haarlem besteedt in dit speciale themajaar veel aandacht aan het monumentale karakter van Haarlem. Zo wijst de gemeente extra gebieden aan als beschermd stadsgezicht en zullen tot 2012 circa 700 complexen aangewezen worden als gemeentelijke monumenten. Ook is er aandacht voor monumentaal groen en monumenten zoals het Koepeltje Eindenhout en het Hildebrandmonument. Kijk voor het programma op www.haarlemmonumentaal2009.nl


28 september 2009