Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Beagle, in het kielzog van Darwin - aflevering 4 op tv

4 oktober 2009 21.05 uur

In samenwerking met CANVAS, Teleac en NWO maakt de VPRO een 35-delige documentaire over het Beagle-project. Elke zondag kun je om 21.05 kijken naar Beagle-afleveringen van 35 minuten.

Wetenschappers in de aflevering van 4 oktober 2009* Aan boord zijn de biologen Anna Gorbushina van het Duitse BAM Federal Institute for Materials Research and Testing en William Broughton van de Universiteit van Genève, die onderzoek doen naar Sahara-stof, dat op kilometers hoogte door de atmosfeer waait. Ze hebben monsters die Darwin meer dan honderdvijftig jaar geleden verzamelde, en vergelijken dat met stof van nu. Wat is er veranderd in de atmosfeer en wat betekent dat voor het klimaat?
Misschien komt er antwoord van chemisch oceanograaf Douglas Wallace van het Leibniz-Institut für Meereswissenschaften, die op een van de Kaapverdische Eilanden de interactie tussen atmosfeer en oceaan onderzoekt. Wallace's onderzoek toont aan dat het stof de aanmaak van plankton stimuleert, onder meer doordat er ijzer in zit. Plankton is de basis van de voedselketen in de oceanen. (Beeld: VPRO. Satellietfoto van Sahara-zand in de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan.)