Nederlands fotomuseum


This is War!

Robert Capa at Work & Gerda Taro

10-10-2009 - 3-01-2010
Deze dubbeltentoonstelling brengt het werk van Robert Capa, de grote oorlogsfotograaf als ook medeoprichter van Magnum Photos, weer samen met dat van de jonggestorven fotografische belofte Gerda Taro. Ruim 250 foto's - waarvan veel vintage en onbekend werk - magazines, nieuw ontdekte documenten, contactvellen en persoonlijke brieven geven inzicht in de werkwijze van deze twee oorlogsfotografen van het eerste uur.

Robert Capa (1913-1954) is, zonder enige twijfel, een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Veel van zijn beroemde foto's van de grote oorlogen van de eerste helft van de vorige eeuw behoren tot het collectieve geheugen: de 'Vallende Soldaat' van de Spaanse Burgeroorlog en zijn foto's van de landing van de Amerikaanse troepen op D-Day. Vooral de publicatie van deze foto's in ongeëvenaarde hoeveelheden in internationale nieuwsmagazines als Match, Picture Post, Regards, Vu en Life heeft deze beelden tot iconen gemaakt.

dicht bij het vuur
Capa fotografeerde de grote oorlogen van de twintigste eeuw: de Spaanse Burgeroorlog, de Chinees-Japanse oorlog, de strijd in Noord-Afrika en in Europa tijdens de Tweede Wereld-oorlog (hij ging mee met de soldaten tijdens D-Day en de bevrijding van Leipzig), de Israëlische onafhankelijkheidsstrijd en de Indochinese oorlog. Zo dicht bij het vuur kon ook hij er niet aan ontkomen: Capa kwam op 25 mei 1954 om door in Indochina op een mijn te stappen.

aan de frontlinie
In de dubbeltentoonstelling wordt het werk van Capa gepresenteerd in combinatie met dat van Gerda Taro (1910-1937). Taro en Capa waren geliefden en werkten nauw samen. Taro ontwikkelde een geheel eigen stijl en een goede reputatie. In een extreem productief jaar van fotograferen aan de frontlinie - Taro maakte dramatische en de meest gepubliceerde foto's van de Spaanse Burgeroorlog - kwam Taro haar complete oeuvre tot stand. In juli 1937 werd ze de eerste vrouwelijke fotograaf die omkwam in de actie. Voor het eerst is nu haar werk te zien.

verder
En meer verdieping biedt het museum bij deze bijzondere dubbeltentoonstelling met het tentoonstellingsonderdeel The Dutch Connection over de relatie van Capa en Taro met Nederlandse fotografen, filmers en media, een film- en documentaire programma, de serie 'Meesterlijk bekeken', lezingen en fotografenrondleidingen, een schoolprogramma en verschillende webartikelen. Ook heeft het museum een bijzondere toevoeging aan de dubbeltentoonstelling weten samen te stellen. Alleen tijdens de eerste vijf weken van de dubbeltentoonstelling kunt u in de extra tentoonstelling Icons of War | 1855 tot nu dé iconen uit de oorlogsfotografie bij elkaar zien.

fotoboeken
Over Capa en Taro zijn uitgebreide begeleidende catalogi bij Steidl Publishers verschenen die ook in de museumwinkel verkrijgbaar zijn. Daar treft u ook een selectie andere boeken aan over het leven en werk van deze twee fotografen.


samengesteld
This is War! Robert Capa at Work is samengesteld door Richard Whelan en Cynthia Young, Gerda Taro door Irme Schaber, Richard Whelan en Kristen Lubben. Beide tentoonstellingen zijn producties van het ICP, New York.

mogelijk gemaakt
De dubbeltentoonstelling werd mogelijk gemaakt door de Alex Hillman Family Foundation, George en Bicky Kellner, de John and Annamaria Phillips Foundation en Cornell Capa. Aanvullende ondersteuning werd ontvangen van Linda Hackett voor C.A.L. Foundation, Ellen en Richard Kelson, de Liman Foundation, de heer en mevrouw Ted Nierenberg, de Susan en Elihu Rose Foundation, Arnold en Louise Sagalyn, Bernard Lee Schwartz Foundation, en Lois en Bruce Zenkel. De tentoonstelling over Robert Capa ontving extra ondersteuning van BNP Paribas en van Marshall Sonenshine en Sonenshine Partners en een prijs van de National Endowment for the Arts.