Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bostem ontsnapt aan taalexamen afscheidscadeau van Karel De Gucht (04/10/09)

Deze zomer werd bekend dat tegen het einde van dit jaar een nieuw consulaat in Marseille opgericht zal worden. Een leuk optrekje in het Franse zuiden, speciaal ingericht voor MR-beschermeling Philippe Bostem. Op zijn zachtst gezegd een rare gang van zaken, als men weet dat op 150 km daar vandaan, in Nice, al een compleet uitgerust Consulaat-Generaal werkzaam is. Volgens federaal volksvertegenwoordiger Peter Luykx (N-VA) is er echter nog meer loos met de benoeming van Bostem: De federale regering, en in het bijzonder toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, heeft voor de aanstelling van de Nederlandsonkundige Philippe Bostem bewust een uitzonderingsreglement gebruikt om zo de taalwet te omzeilen. Een mooi afscheidscadeau van De Gucht aan de MR, zo blijkt.

Wie een diplomatieke carrière ambieert, kan dat doen in wat men noemt de binnendienst en de buitendienst. De binnendienst, in het jargon van BuZa ook wel de Carrière Hoofdbestuur genoemd, neemt de diplomatieke inspanningen waar in België, terwijl de buitendienst de Belgische belangen in andere landen gaat verdedigen. Wie in die buitendienst benoemd wil worden als diplomaat, consul of attaché, moet een taaltest afleggen waaruit blijkt dat men de andere landstaal machtig is. Artikel 14 van het taalcertificatenbesluit van 2001 voorziet hierin.

Maar Philippe Bostem is niet via deze normale weg benoemd en ontsnapt dus aan de vereiste van een taalexamen. Van een benoeming is zelfs geen sprake. Peter Luykx: Bij nader onderzoek blijkt er van de benoeming tot consul in het Belgisch staatsblad geen spoor te vinden. Er is enkel een KB van 12 juli betreffende de benoeming van Bostem in een hogere weddenschaal, maar dat betreft een bevordering in de binnendienst. De benoeming van Bostem als consul in Marseille wordt dan ook niet via een gewoon KB geregeld, maar op grond van een uitzonderingsartikel uit het organiek reglement van de FOD Buitenlandse Zaken. Op die manier wordt de taalwetgeving handig omzeild.

Via een klein artikeltje in het organiek reglement van het ministerie een reglement dat trouwens niet van openbare orde is bestaat de mogelijkheid om een ambtenaar tewerkgesteld in de binnendienst te detacheren naar een consulaire post in het buitenland. Die detachering hoeft zelfs niet in het staatsblad te verschijnen, ze gebeurt bij eenvoudige administratieve beslissing, zonder taalexamen. En zo komt het dat België, een land waarvan de meerderheid van de bevolking Nederlands spreekt, in het buitenland vertegenwoordigd wordt door de volslagen Nederlandsonkundige Bostem. Artikel 35 E, met de E van Examen overbodig of liever Examen superflu.

Maar dat is niet alles. Huidig minister Yves Leterme kondigde reeds aan het Consulaat-Generaal in Nice te willen sluiten om zo de hele operatie budgetneutraal te houden. De vraag is maar of dat ook werkelijk zo zal zijn. De verhuis naar Marseille kost handenvol geld aangezien de plaatselijk aangeworven personeelsleden van het Consulaat-Generaal in Nice niet mee willen verhuizen en dus ontslagen moeten worden, wat een grote last aan ontslagpremies met zich meebrengt. Daarnaast wil de nieuwe consul-generaal zijn residentie vestigen in een duur pand in Aix-en-Provence, op 35 km van Marseille. En dat terwijl echte diplomaten zo dicht mogelijk bij hun werk moeten wonen.

Het lijkt er meer en meer op dat de raming van de werkingskost, een jaarlijkse 400 000 euro, nog niet bij benadering zal volstaan om de kosten te dekken van dit politiek fin-de-carrière-arrangement. In tijden waarin aan de burger gevraagd wordt de broeksriem wat aan te halen, lijkt de federale regering onverstoorbaar verder te gaan met het weggooien van geld.

Peter Luykx: N-VA diende daarom een wetsvoorstel in dat de taalvereiste ook oplegt aan ambtenaren die via dit artikel 35E aan een consulaire post toegewezen worden. Zo wordt het uitdelen van functies aan uitgerangeerde poulains alvast aan één kant van de taalgrens wat moeilijker.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA