Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT, 3 oktober 2009.

Stormachtige begin van het 25ste Goofies zeilseizoen 2009-2010

De voorspellingen gaven aan dat de zuidwesten wind tijdens de Goofies zeilwedstrijden zou toenemen van kracht 4 tot kracht 7 met harde windstoten.
Om te voorkomen dat de zeilers daardoor in de problemen zouden komen en om iedereen tijdig binnen te krijgen werd een betrekkelijk korte baan onder de wal van Zuid-Beveland gegeven.
In de praktijk stond er nog wat meer dan de voorspelde wind. OP een gegeven moment stond er een volle windkracht 8 (stormachtig) met vlagen tot 40 knopen.
Door de gekozen baan en omdat de zeilers voor 16.00 uur, toen het echt begon te "poeieren", binnen waren was er gelukkig nauwelijks schade. De beschutte Oosterschelde en de vlakke zee zorgde er voor dat er ondanks de wind heel goed en veilig gevaren kon worden
Alle deelnemers waren het er dan ook over eens dat er van een hele mooie zeildag was genoten en dat de thuisblijvers ongelijk hadden. Ook de toeschouwers bij de start kregen waar voor hun geld. Alle drie de starts waren spectaculair, scherp en reglementair. De boten gingen op één lijn op het startsignaal over de start.

Het aantal deelnemers lag met 45 wat onder hetgeen de laatste jaren gebruikelijk is voor de Goofies races. De oorzaak daarvan was, naast de slechte weersvooruitzichten, de Antwerpen race die met 225 deelnemers op de zelfde dag werd gehouden.

uitslagen Goofies oktober 2009

Bij de ORC-CLUB 1 boten wonnen Roelien Ornee en Bert Dolk uit Zierikzee met de Ragazza voor A van de Wal uit Barendrecht met de Geluxvogel en Arne Hubrechtse uit Scharendijke die met de Flin derde werd.

Bij de ORC-CLUB 2-5 boten won Kees Meijer uit Waalre met de Switch voor Joost Nijpels uit Kapelle (B) met de Amiga en Henk van Zweeden uit Middelburg die met de Beau Bateau derde werd

Bij de ongemeten boten won Andries Wams uit Wolphaartsdijk met zijn boot de Crossroads voor Herman Neyaert uit Antwerpen met de Ware Jacob en Michiel Sopers uit Goes die met de Windfall derde werd

WEGENERNOSPAM
De goofies races zijn 25 jaar geleden ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.

De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl