Anderhalve eeuw Lambertusparochie


Bisschop Hurkmans in Meerveldhoven

VELDHOVEN, 20090926 -- Op zondag, 4 oktober 2009, viert de parochie van de Heilige Lambertus haar 150-jarig bestaan. Bij velen in en buiten Veldhoven is deze kerk ook bekend als het genadeoord van Onze Lieve Vrouw ter Eik. In dit kerkelijk en liturgisch jaar waren Kerstmis, Pasen, Pinksteren, de Meimaand en de bijzondere Mariafeesten belangrijke ijkpunten voor het naderende jubileumfeest op 4 oktober.

Omdat het 150-jarig jubileum van de H. Lambertusparochie in het teken staat van "dankbaarheid" heeft de werkgroep "Anderhalve eeuw Lambertusparochie" zich sterk gemaakt voor een internaat voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapten in Tarasiki, Wit-Rusland. Die mensen slijten hun leven daar onder de meest erbarmelijke en zorgwekkende omstandigheden. Aan de binnenkant van de gebouwen is sinds 1944 niets veranderd. Van onderhoud is geen sprake en van de regering krijgt het tehuis een euro per bewoner per dag. Drinkwater komt uit het aangrenzende moeras. Het internaat heeft grote behoefte aan beddengoed, zomer- en winterkleding, eetgerei en zeeppoeder.

Wat hebben we gedurende dit feestjaar als parochiegemeenschap voor deze mensen uit Wit-Rusland gedaan?

- Speciaal ontworpen postzegels en noveenkaarsen zijn regelmatig in de kerk te koop aangeboden.
- De leerlingen van basisschool "De Meerhoef" hebben gebruikt speelgoed verzameld. Dit werd op de jaarlijkse Meimarkt te koop aangeboden.
- Op 1 juli jl. hebben ongeveer 30 leerlingen van "De Meerhoef" meegedaan aan een sponsorloop.
- De opbrengst van de collecte van 4 oktober wordt eveneens voor Tarasiki bestemd.
Al deze activiteiten hebben een behoorlijk geldbedrag opgeleverd voor de mensen uit Tarasiki. Het voorlopige eindbedrag wordt op 4 oktober bekend gemaakt.

Tijdens het feestjaar was er ook een speciale dag voor de 135 vrijwilligers van de Lambertusparochie. Op 6 juni jl. werden deze mensen getrakteerd op een dagje uit in
's Hertogenbosch. Op het programma stonden een stadswandeling, een boottocht, een middaglunch, een rondleiding in de St. Jan. Tijdens het avonddiner in Casteren werden vijf dames en vijf heren van de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij kregen het speldje van verdienste opgespeld. Het was een mooie, onvergetelijke dag.

Op 10 mei kwam emeritus-aartsbisschop kardinaal Simonis in de H.Lambertuskerk ter bedevaart. Na de plechtige Hoogmis decoreerde hij mevr. R. Heijnen met de pauselijke onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice", vanwege onder meer haar grote inzet in deze parochie. Op 31 mei celebreerde emeritus-hulpbisschop mgr. Lescrauwaet de Hoogmis. De heren J. v. Dijk en A. Wittgen werden in deze maand ook gedecoreerd met een pauselijke onderscheiding.

Op zondag, 4 oktober, sluiten we het feestelijk jaar af met een schitterende apotheose. De pontificale Hoogmis begint om 11.00 uur en zal worden voogegaan door onze bisschop mgr. Hurkmans. Het Lambriakoor zal deze plechtige dienst opluisteren met de feestelijke "Krönungsmesse" van W.A. Mozart. Vier professionele solisten zullen hun medewerking verlenen aan dit prachtige werk. Na afloop van de Eucharistieviering vindt op het kerkplein door het gilde een vendelgroet plaats.

Werkgroep "Anderhalve eeuw Lambertusparochie".





ingezonden persbericht