Ingezonden persbericht

Tentoonstelling 'Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars'

Op 5 oktober 2009 gaat in het Amsterdams Historisch Museum (AHM) de tentoonstelling Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars van start. Vierendertig portretten, geschilderd door Van der Vegt, tonen een aantal van de vele gezichten van Ruigoord, de kunstenaarskolonie midden in de Amsterdamse haven.

De culturele vrijhaven Ruigoord past in een traditie van kolonies waarin kunstenaars zich terugtrokken in de vrije natuur. Ruigoord was oorspronkelijk een dorp met Zeeuwse arbeiders die aan het Noordzeekanaal werkten. In 1968 werd besloten de Amsterdamse haven verder westwaarts uit te breiden, waardoor Ruigoord zou moeten verdwijnen. Echter, kunstenaars ontdekten het dorp en verhinderden de sloop. In de woorden van Hans Plomp, dichter en Ruigoorder van het eerste uur: 'dit is de plek waar we onze dromen kunnen waarmaken'. Dankzij de oliecrisis van 1974 bleef ook het opgespoten land rond het dorp onbebouwd. Er ontstond een spectaculair natuurgebied. Decennia lang vocht Ruigoord tegen de vernietiging van dit gebied. Toch werd de Afrikahaven uiteindelijk aangelegd en alleen het dorp binnen de dijk bleef onaangetast. De woningen zijn inmiddels ateliers geworden. Maar de beroemde manifestaties bleven: het Landjuweel, poëziefestival Vurige Tongen, optredens met wereldmuziek en tegenwoordig ook trance- en housefeesten.

Hennie van der Vegt (1953) heeft sinds 1993 een atelier in Ruigoord, waar hij voornamelijk bloemen en natuur schildert. In 2001 maakte hij, geïnspireerd door de Russische kunstenaar Ilja Repin, een portret van Sudha A.R., die net vanuit India in Ruigoord was komen wonen. Dat was het begin van zijn serie Ruigoordvariaties, waar hij er nog steeds jaarlijks 4 aan toevoegt. Tezamen laten zijn portretten - van onder andere Simon Vinkenoog, Armand en Theo Kleij, maar bijvoorbeeld ook van Luuk Hamer, de juridisch adviseur van Ruigoord - zich lezen als een collectieve biografie van Ruigoord. Naast de portretten van Van der Vegt toont Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars ook een aantal door Mary Benjamins gemaakte filmportretten. Deze worden afgespeeld in een installatie van Ruigoord-kunstenaar Popke Bakker. Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars gunt de toeschouwer een fascinerende blik op het kunstenaarsdorp, waar de dromen en idealen van de jaren zestig nog steeds leven.

Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars is onderdeel van de museale manifestatie the Sixties NOW, waarin het AHM 40 jaar na het revolutionaire jaar 1969 in beeld brengt hoe de gebeurtenissen en ideeën van destijds nog steeds doorwerken in het Amsterdam van nu.

Ruigoord: vrijhaven voor kunstenaars is te zien van 5 oktober 2009 t/m 7 februari 2010.