Zandvoortse hondenredder is Dierenheld 2009

04/10/2009 21:30

Dierenbescherming

Amsterdam, 4 oktober 2009 - De Dierenheld 2009 is volgens het publiek Robin Koopman (44) uit Zandvoort die in februari een hondje van de verdrinkingsdood redde. Het dier was door het ijs van een meertje gezakt en kon er niet uitkomen doordat een agressieve zwaan dat al happend en briesend belette.

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming maakte zondagavond tijdens het Vergeten Dieren Gala in de Rode Hoed in Amsterdam bekend dat de verkiezing dit jaar een nek-aan-nekrace was, maar dat Robin met vijfentwintig procent van de duizenden door het publiek uitgebrachte stemmen een overtuigende winnaar is. De Dierenheld kreeg een trofee en het levenslange lidmaatschap van de Dierenbescherming als beloning mee.

Toen Robin op een koude winterdag zijn twee honden in de duinen uitliet zag hij dat een hondje rondzwom in een wak van een bevroren meertje. Met geen mogelijkheid kon het arme dier op het ijs komen omdat het werd nagezeten door een zwaan die deze indringer blijkbaar niet in haar territorium duldde. Een opzienbarend schouwspel voor het toekijkende publiek dat echter geen pogingen ondernam het wanhopig rondzwemmende dier te redden. Dat gold niet voor Robin. Onverschrokken schoof hij op zijn buik over het ijs, trok het hondje er op en zakte er toen zelf door. Al wadend bereikte hij uiteindelijk nat en ijskoud de oever. Daar was het hondje inmiddels in de armen gesloten door zijn baasje.

Het is de vijfde keer dat de Dierenbescherming de verkiezing van de Dierenheld van het jaar organiseert. De huldiging is traditioneel tijdens een feestavond waarbij ook andere mensen die zich hebben ingezet voor dieren een lintje van de Dierenbescherming krijgen. Uit hun midden selecteert een jury enkele weken tevoren al vijf kandidaten. Het publiek kan vervolgens via een internetstemming haar voorkeur uitspreken. Dat gebeurde dit jaar ruim 12.500 keer.

Zo'n vijftig mensen ontvingen tijdens het gala in Amsterdam een 'gewoon' lintje van de Dierenbescherming omdat zij op een bijzondere wijze iets betekend hebben voor dieren. Dit jaar stond het gala in het teken van vergeten dieren. De Dierenbescherming vindt de oorspronkelijke gedachte achter Werelddierendag op 4 oktober uitgehold ten bate van de commercie. Op 5 oktober is het daarom volgens de Dierenbescherming 'Vergeten Dierendag'. Symbool is de tekening van een dier in je handpalm, opdat ze niet vergeten worden. BN-ers helpen directeur Frank Dales van de Dierenbescherming rond het middaguur op De Dam in Amsterdam bij het zetten van die handtekeningen.

http://www.dierenbescherming.nl