Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Grote belangstelling voor DDR expositie in openingsweekend

In het eerste weekend na de opening van de expositie 'DDR, impressies van een verdwenen republiek' stond het publiek in de rij voor de ingang van museum TwentseWelle in Enschede. Grote belangstelling, van zo'n 2000 bezoekers, was er voor de expositie die het dagelijkse leven in de DDR toont. Ook de voorstellingen van de Nationale Reisopera 'Bird of Passage' waren uitverkocht.

20 jaar na de val van de muur worden in TwentseWelle herinneringen opgehaald aan een bijzonder tijdperk. In vier delen is de expositie opgebouwd. Als eerste de opbouw en organisatie van de DDR met veel beelden van de communistische planeconomie, de herinrichting van de landbouw, de opbouw van de zware en later de chemische industrie, waardoor de DDR in het Oostblok economisch tot de top behoorde. De Stasi ontbreekt niet als belangrijkste orgaan om de mensen bij de les te houden.

Een tweede onderdeel is de uitwerking van de praktijk van alledag. Wat was er in de winkels te koop? Wat voor werk was er? Hoe ging je op vakantie? Hoe voedde je de kinderen op tot goede staatsburgers? Wat was de invloed van de jeugdorganisaties? Waar at je mee? Het beroemde DDR-eierdopje is natuurlijk ook te zien samen met bijna 2000 voorwerpen.
En dan komt het einde. De jaren 80 waren voor de meeste Oost-Duitsers zwaar. "Die Bleierne Zeit", de loodzware tijd, heette die periode in de volksmond. De ontgoocheling toch ook wel, dat het niet was gelukt. Er was hard gewerkt en niet alles was kommer en kwel. Een filmbewerking van een documentaire van Spiegel TV laat die periode indrukwekkend zien.

Natuurlijk ontbreekt tot slot de val van de muur niet. Foto's en filmmateriaal geven een beeld van deze belangrijke gebeurtenis in de Europese geschiedenis. De Val van de Muur is een soort installatie met een heuse Trabant als opvallend object.