Financiële buffer vergroten

Amsterdam, 05 oktober 2009

Consumenten willen hun financiële buffer vergroten. Vier op de tien zegt nu geen buffer te hebben. Huishoudens sparen vanwege onzekerheid over arbeidsmarkt en overheidsmaatregelen.

Consumenten streven naar een grotere financiële buffer dan ze op dit moment hebben. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen weekend. Van de 65.200 respondenten op vrijdag zegt vier op de tien (39%) geen financiële buffer te hebben. Zes op de tien (61%) heeft een gemiddelde buffer van acht maandsalarissen om aan te spreken 'in het geval dat'. De verschillen zijn groot: 18% heeft meer dan vijftien maandlonen achter de hand, 23% minder dan vijf. Gemiddeld streven respondenten naar een grotere buffer dan ze nu hebben, blijkt uit de resultaten van zaterdag. Van de 41.100 respondenten streeft ruim een derde (36%) geen buffer na. De overige twee derde (64%) werkt er momenteel aan om achtenhalf maandsalaris achter de hand te hebben voor eventuele mindere tijden.

Sparen uit voorzorg

Consumenten sparen momenteel vooral uit voorzorg. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van zondag. Van de 38.800 respondenten noemt 37% dit als reden. Een op de vijf (20%) spaart om vermogen op te bouwen en nog eens een op de vijf (19%) voor een grote uitgave. Een op de tien (10%) spaart voor iets anders en 15% spaart niet. Dat sparen uit voorzorg zo hoog scoort, hangt onder andere samen met arbeidsmarkt. Werkloosheid is een zorg en werknemers zien hun kansen op een nieuwe baan afnemen (zie bijvoorbeeld Baanzekerheid doet blijven van 21 september). Ook het huishoudboekje van de overheid speelt een rol. In de toekomst zal de overheid de lasten moeten verhogen en moeten bezuinigen. Dat gaat huishoudens linksom of rechtsom geld kosten.

Onzekerheid zet consumptie onder druk

Dalende beurskoersen en huizenprijzen hebben het vermogen van huishoudens doen dalen. Veel consumenten willen daardoor hun uitgaven niet opschroeven, of kunnen dat niet. Daarbij komt dat consumenten onzeker zijn over de arbeidsmarkt en toekomstige overheidsmaatregelen, waardoor zij een grotere financiële buffer willen. Pas als de onzekerheid afneemt zal ook de consumptie zich herstellen.

© 2009 ING Economisch Bureau