Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Grote vogelspinnen in Kabouterland

EXLOO - Insecten zijn niet de meest geliefkoosde diersoorten. Zeker spinnen niet. Juist in deze periode komen spinnen uit alle hoeken en gaten de woningen binnen. Vooral vrouwen schijnen er doodsbang voor te zijn. Dat mag misschien wel zo zijn, maar Iris Al van Kabouterland in Exloo weet wel beter. Zij pakt zonder blikken of blozen de meest grote vogelspinnen uit hun glazen huis.

"De meeste vrouwen durven geen vogelspin op hun hand te houden", zegt de directrice van Kabouterland. "Maar als je even aandringt houden ze wel hun hand op terwijl de meeste mannen dan afhaken. Die vrouwen staan echt versteld van zichzelf."

In Kabouterland Exloo worden tot eind december verschillende soorten insecten getoond. Daaronder de grote zwarte schorpioen en wandelende takken; de groene woudnimf en de Australische soort. Het meest bijzondere zijn echter de 24 vogelspinnen in vijftien soorten. De vrouwelijke vogelspin kan twintig jaar worden, mannetjes worden niet ouder dan zes jaar. In Kabouterland mogen bezoekers een vogelspin op de hand te houden. "Alleen volwassenen en grotere kinderen", waarschuwt Iris Al alvast. "Kleine kinderen mogen dat niet. Je weet nooit hoe ze reageren."

Behalve het 'tamme' soort, worden ook de wat licht agressieve vogelspinnen getoond. Vogelspinnen kunnen tot 25 centimeter spanwijdte groot worden. De zwarte Lasiodora Parahybana, ook te zien in Kabouterland, wordt bijna zo groot. "Maar", voegt Iris Al eraan toe, "Niemand hoeft er bang voor te zijn. We laten de meest gemakkelijke soorten zien. Het zijn fascinerende 'beesten', die alles eten wat kleiner is dan ze zelf zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een muis vangen en eten."

Dat eten wordt ook getoond. De vogelspinnen worden namelijk gevoederd met krekels. Op woensdagmiddagen, in de weekeinden en tijdens de herfstvakantie iedere middag, krijgen bezoekers bovendien uitleg van de dierverzorgers.

De spinnenexpositie is een vervolg op de slangententoonstelling. Tijdens die tentoonstelling zijn vier gele rattenslangen geboren. Deze zijn achtergebleven in Kabouterland en worden ook getoond.

Kabouterland is elke dag geopend en is gevestigd aan de Zuiderhoofdstraat 11 in Exloo. Tel: (0591) 54 98 43. www.kabouterland.nl.