Gemeente Dongen

Broederpad Dongen

Publicatiedatum: 18-9-2009

Burgemeester Simone Dirven - van Aalst heeft namens de Dongense gemeenschap een bijzonder cadeau aangeboden aan de Broeders Glorieux. ,,Wij willen graag op waardige wijze afscheid van u nemen. Daarom hebben we besloten dat er in Dongen een Broederpad komt. Oftewel een wandelroute langs ongeveer twintig markante plekken in Dongen waar u als broeders een stempel op hebt gedrukt'', aldus de burgemeester.

Sinds juli 1892 maken de Broeders Glorieus (behorend tot de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes) deel uit van de Dongense geschiedenis. Op 5 oktober aanstaande verhuizen de broeders van Dongen naar Eindhoven. Hun onderkomen aan de Triangellaan werd veel te groot. Er is onvoldoende aanwas van nieuwe broeders om zelfstandig in Dongen te kunnen blijven.

,,117 jaar geschiedenis, 117 jaar inzet, 117 samenleven'', zo sprak burgemeester Simone Dirven - van Aalst op de Open Dag die de broeders deze week hielden om afscheid te nemen van alle Dongenaren. ,,U heeft een stempel gedrukt op Dongen, zowel op het gebied van onderwijs, verenigingsleven als zorg voor zwakkeren.''

De burgemeester riep provinciaal overste broeder Jan van der Steen en huisoverste broeder Frans de Koning naar voren. Vervolgens werd een bord onthuld: Broederpad.
De komende maanden zal een werkgroep de route verder uitwerken. Zowel de Heemkundekring als Wijkraad West 1 hebben toegezegd de gemeente daarbij te zullen helpen.