Technische Universiteit Delft

Thinking - about - the Box

door M&C

Promotie van dhr. R. Wever: "Thinking - about - the Box. A holistic Approach to Sustainable Design Engineering of Packaging for Durable Consumer Goods"

05 oktober 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. R. Wever | ingenieur industrieel ontwerpen, Nederland promotor | Prof.dr.ir. A.L.N. Stevels IO

Thinking - about - the Box. A holistic Approach to Sustainable Design Engineering of Packaging for Durable Consumer Goods

Qua duurzaam ontwerpen van verpakkingen heeft de focus tot nu toe sterk gelegen op geminimaliseerd materiaalgebruik en recycling. Dit proefschrift laat zien, gebaseerd op LCA studies, dat voor de verpakking van consumentenelektronica de transportfase van het verpakte product een hogere milieu-impact heeft dan het gebruikte materiaal. Analyses van een substantieel aantal verpakte gebruiksgoederen laat vervolgens zien dat transportefficiëntie wordt bepaald door het verpakkingsvolume, en niet door het gewicht. Daarom is een design-voor-volumeoptimalisatie benadering ontwikkeld.

Het gehele verpakkingsontwikkelproces is geanalyseerd en vergeleken met de theorie zoals bij de faculteit Industrieel Ontwerpen ontwikkelt. Hieruit is een behoefte geïdentificeerd om styling en technische ontwikkeling meer te integreren.

Drie afzonderlijke groepen verpakkingsfuncties zijn geïdentificeerd die relevant zijn bij het verpakken van gebruiksgoederen, namelijk distributiegerelateerde, verkoopgerelateerde en belevingsgerelateerde. Elke groep van functies heeft zijn eigen relatie tot het uiteindelijke verpakkingsvolume. Een benadering voor het analyseren van de vereiste mix van functies voor een specifieke verpakking is ontwikkeld. Voor elke groep worden tevens verschillende optimalisatiestrategieën gepresenteerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.