Gemeente Beuningen


GGD roept meisjes op voor de derde HPV-prik

Meisjes die zich in het voorjaar twee keer hebben laten inenten tegen baarmoederhalskanker, kunnen in oktober hun derde prik halen. De GGD Regio Nijmegen roept deze meisjes nadrukkelijk op om de laatste prik te gaan halen, omdat van bescherming pas sprake is na 3 prikken. Meisjes die in het voorjaar maar één prik hebben gehad, kunnen in oktober terecht voor hun tweede prik.

Voor wie is de inenting?
De inenting van de meisjes geboren in 1993,1994,1995,1996 is een inhaalactie. Deze meisjes kunnen in 2009 een gratis inenting halen tegen baarmoederhalskanker. De inenting bestaat uit drie prikken. De inentingsactie voor de derde prik begint maandag 5 oktober en wordt op verschillende plaatsen in de regio gehouden. Vanaf 2010 is de HPV-inenting steeds op 12-jarige leeftijd; meisjes die nu 12 jaar zijn, ontvangen volgend jaar een oproep. Ook meisjes uit de inhaalgroep van 13 t/m 16 jaar die dit jaar géén prik hebben gehaald, worden in 2010 nog een keer opgeroepen.

Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek
De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (`het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Goede afweging maken
Om meisjes en ouders een goede afweging te kunnen laten maken in hun keuze voor de inenting, kunnen zij op de website www.prikenbescherm.nl terecht voor alle vragen en antwoorden, feiten en fabels over de HPV-vaccinatie. Op de website van GGD Regio Nijmegen is het oproepschema voor de vaccinatieronde in oktober te vinden.