Struisvogels steken hun kop nooit in het zand

23/09/2009 14:04

Dierenbescherming

Bij 'je kop in het zand steken' denk je al gauw aan struisvogels. Maar het gekke is dat struisvogels alles behalve hun kop in het zand steken. De dieren zijn zich, in tegenstelling tot wat het gezegde doet denken, wel degelijk steeds bewust van de realiteit. Wanneer er onraad dreigt, bijvoorbeeld naderende roofdieren, gaan ze met de nek languit op de grond liggen om zo min mogelijk op te vallen. Maar in het zand steken, dat gebeurt niet. Deze en allerlei andere wetenswaardigheden zijn te lezen in de najaarseditie van het magazine Dier van de Dierenbescherming, dat deze week bij de leden van deze organisatie op de mat valt.

Een ander fabeltje dat in 'Dier' wordt ontzenuwd, is dat je hond schuldig kijkt als hij iets doet waarvan hij weet dat het niet mag. New Yorkse onderzoekers vertelden verschillende hondenbaasjes dat hun hond een koekje had gestolen toen zij niet keken. Soms was dit waar, soms niet. Toch zagen alle eigenaren een schuldige blik in de ogen van hun huisdier. Volgens de onderzoekers projecteerden ze hun eigen gevoel op de honden en dichtten ze de dieren onterecht menselijke eigenschappen toe.

Naast deze leuke en interessante weetjes in deze nieuwste Dier spreekt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zich positief uit over EU-dierenwetgeving, wordt VARA-presentator Menno Bentveld langs de diervriendelijke meetlat gelegd en wordt vooruitgeblikt op de vorig jaar voor het eerst gehouden Vergeten-Dierendag op 5 oktober aanstaande.

Dier is het kwartaalblad van de Dierenbescherming en wordt onder de leden van de Dierenbescherming verspreid. Ook vindt u het blad in de Openbare Bibliotheek en in de meeste wachtkamers van dierenartsen.





http://www.dierenbescherming.nl/blad-dier

http://www.dierenbescherming.nl