Gemeente Zwolle

Agenda besluitvormingsronde A maandag 5 oktober 2009

Inhoud van deze pagina:
Tijd en plaats | A-onderwerpen: | Vaststellen bestemmingsplan t.b.v. reconstructie N377 | Netwerkkantoren | Ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Nieuwleusen herziening De Lichtmis | Plan van aanpak ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad | Zwemwater | Programma van Eisen Rodetorenbrug en Brug over de Achtergracht |

Tijd en plaats

Op maandag 5 oktober 2009 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde A plaats van 19.00-20.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

A-onderwerpen:

Camerabeveiligingssysteem Hessenpoort
Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Door de projectgroep Collectieve Beveiliging Hessenpoort zijn vanaf 2004 tot heden diverse opties en concepten besproken om te komen tot een meer innovatieve aanpak voor de beveiliging. Om criminaliteit het hoofd te kunnen bieden is een andere aanpak dan de huidige beveiligingsconcepten gewenst gebleken. Door de aanleg van een camerabeveiligingssysteem wordt het vergroten van de aantrekkelijkheid van bedrijventerrein Hessenpoort voor nieuw te vestigen ondernemingen beoogd. De raad wordt voorgesteld een krediet van ¤700.000,- beschikbaar te stellen ten laste van de grondexploitatie Hessenpoort (ten behoeve van een camerabeveiligingssysteem) en akkoord te gaan deze kosten te verrekenen door de marktconforme grondprijs van de nog te verkopen gronden met ¤1,30 per m2 te verhogen. Daarnaast wordt de raad voorgesteld het krediet alleen beschikbaar te stellen wanneer de Ondernemersvereniging Hessenpoort voldoet aan de door de gemeente Zwolle gestelde voorwaarden.

Vaststellen bestemmingsplan t.b.v. reconstructie N377

Dit agendapunt is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Met het plan wordt de beoogde reconstructie door de provincie Overijssel, van de kruising tussen de N377 en de aansluiting A28 mogelijk gemaakt. Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan ingediend. Het plan wordt uitgevoerd en gefinancierd door de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle participeert hier niet in. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan Reconstructie N377 aansluiting A28 ongewijzigd vast te stellen en het vastgestelde bestemmingsplan gereed te maken voor publicatie.

Netwerkkantoren

Deze beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft een subsidie beschikbaar gesteld van ¤ 806.433,- voor het door de gemeente Zwolle ingediende project Netwerkkantoren. Dit project voorziet in de oprichting van drie netwerkkantoren in Zwolle voor zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers), die zijn gevestigd in woonwijken. Het projectplan beslaat drie jaar. De subsidie is bedoeld voor dekking van de voorbereidingskosten in deze periode. De totale kosten van het project bedragen in de eerste drie jaar ¤2.430.930,-. De onrendabele tot bedraagt ¤806.433,-. De onrendabele top wordt voor 100% gedekt door de subsidie van het ministerie van EZ. Na drie jaar moet de bedrijfsvoering zodanig zijn uitgekristalliseerd dat de kantoren zichzelf in stand kunnen houden. Door in te stemmen met de uitvoering van het project wordt er een stevige infrastructuur ten behoeve van de Zwolse zzp-ers gerealiseerd.

Ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Nieuwleusen herziening De Lichtmis

Dit agendapunt is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein. Het doel van dit bestemmingsplan is de gewenste uitbreiding van een Burger King met een drive (afhaalgedeelte) juridisch planologisch mogelijk te maken. Tevens wordt er een adequate bestemming opgenomen voor het bestaande wegrestaurant. Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan ingediend. De wettelijke bestemmingsplanprocedure wordt gefinancierd uit het budget ruimtelijke plannen van de afdeling Ruimte en Strategie. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan Buitengebied Nieuwleusen herziening de Lichtmis ongewijzigd vast te stellen en het vastgestelde bestemmingsplan gereed te maken voor publicatie.

Plan van aanpak ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad

Eind 2008 besloot de raad tot een debat over de ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad. Bewoners en betrokken partijen gingen met de raadsleden in discussie. Op 14 april 2009 heeft dit geleid tot een opdracht van de raad aan het college om te komen met een plan van aanpak voor het vervolg. Het doel is te komen tot een gewenste ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad, keuzes te maken over hoe we die kwaliteit gaan bewaken en het proces te optimaliseren. Voor het vervolgproces is een bedrag nodig van ¤25.000,-. Dit bedrag wordt ten laste gebracht van de begroting 2009, ruimtelijke plannen. Dit agendapunt stond geagendeerd voor de informatieronde op het Raadsplein, maar is toen niet behandeld. De agendacommissie heeft besloten deze beslisnota rechtstreeks te agenderen voor het Raadsplein Besluitvormingsronde A, mede omdat er zich geen insprekers hadden gemeld voor dit onderwerp. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het plan van aanpak raadsdebat ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad.

Zwemwater

Op 8 oktober 2007 heeft de Raad besloten tot uitwerking van een tweebaden model voor het zwemwater in Zwolle: hoofdbad op locatie Vrolijkheid, satellietbad op campus Windesheim. De Raad heeft in januari 2009 kennisgenomen van een collegebesluit over de aanbestedingsmethodiek. Bij die gelegenheid heeft de Raad het College gevraagd te onderzoeken of er ook in Stadshagen een zwembad kan komen. Het College zegde toe dit mee te zullen nemen in het onderhavige totaalvoorstel. Na de bespreking voor het zomerreces is de beslisnota aangepast aan de laatste ontwikkelingen en op 14 september voor de tweede keer informatief besproken. Op 21 september heeft er een meningsvormend debat plaatsgevonden. De belangrijkste bespreekpunten waren de aanbestedingsprocedure, de exploitatie van het hoofdbad, het aantal uren recreatief banenzwemmen in het satalietbad bij Windesheim en het drenkelingendetectiesysteem. Het belangrijkste discussiepunt op 21 september was de zorg voor het huidige personeel van SEZZ. Alle fracties waren van mening dat hier een bijzondere verantwoordelijkheid voor de gemeente ligt. De wethouder deed de toezegging dat er vóór 1 januari 2009 een helder kader ligt voor een sociaal plan. De raad wordt voorgesteld: de basisovereenkomst samenwerking hogeschool Windesheim (t.b.v. satellietbad op campus) te onderschrijven; in te stemmen met gronduitgifte aan Akwaak (t.b.v. zwemvoorziening Stadshagen); programma van eisen vast te stellen voor ontwerp en bouw van het nieuwe hoofdbad; investeringskrediet (¤ 23,1 miljoen) voor nieuwe hoofdbad beschikbaar te stellen; moties 364, 365, 366, 367 en 545 als afgedaan te beschouwen.

Programma van Eisen Rodetorenbrug en Brug over de Achtergracht

Op 21 september is dit onderwerp voor de derde meningsvormend besproken. Bij eerdere bespreking op 18 mei en 22 juni 2009 werd de conclusie getrokken dat definitieve besluitvorming nog niet plaats kon vinden. In een nieuwe zeer uitvoerige notitie werd ingegaan op alle aspecten die een rol spelen bij de discussie over de bruggen. Op 21 september gaven een aantal fracties aan dat met name de Rodetorenbrug onnodig is. De meerderheid was echter van mening dat het raadsbesluit van mei 2007 om een brug te realiseren diende te worden gerespecteerd. Wel gaven de fractie van de VVD en het CDA te kennen niet in te stemmen met de extra gevraagde middelen ten laste van de grondexploitatie. Aandacht werd gevraagd voor de bereikbaarheid van de passantenhaven en de verkeersveiligheid.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 24-09-2009 tot 23-09-2010