Gemeente Noordenveld

calamiteitenoefening in Woonzorgcentrum De Hullen

Grootschalige calamiteitenoefening in Woonzorgcentrum De Hullen

Gepubliceerd op: 29 september 2009

In Woonzorgcentrum De Hullen in Roden houden maandag 5 oktober alle hulpdiensten en de bedrijfshulpverleners een grote calamiteitenoefening. Er wordt een grote brand in scene gezet, waardoor een aantal bewoners van De Hullen geëvacueerd moet worden. De oefening begint tegen 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. De Ceintuurbaan-Zuid in Roden is tijdens de oefening gesloten voor het verkeer, zodat de vele brandweervoertuigen, ambulances en politieauto's veilig ter plekke kunnen komen. Bij het `rampterrein' wordt een commandopost ingericht en sportcentrum De Hullen staat klaar om evacuees op te vangen.

Alle hulpdiensten doen mee

Aan deze oefening doet een groot aantal partijen mee: de bedrijfshulpverleners (BHV) van De Hullen, een aantal bewoners van De Hullen, Brandweer Noordenveld (alle vier posten), Ambulancedienst, Politie, Hulpverleningsdienst Drenthe, GHOR (Grootschalige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), Lotusmedewerkers en de gemeente Noordenveld. In het gemeentehuis komt het Gemeentelijk Beleidsteam onder leiding van de burgemeester bijeen en in het sportcentrum staan medewerkers klaar om mensen op te vangen.

Praktijktest voor bedrijfshulpverleners van De Hullen

De BHV-organisatie van De Hullen heeft op papier alles prima in orde en de medewerkers zijn de afgelopen jaren goed getraind. Een woonzorgcentrum is een kwetsbare plaats, omdat veel bewoners zich niet goed kunnen redden als er brand uitbreekt. Daarom is het belangrijk om te testen of in de praktijk ook gehandeld wordt zoals iedereen dat heeft geleerd. Voor deze oefening heeft een aantal bewoners zich als vrijwilliger aangemeld en de directie van De Hullen heeft alle bewoners en hun directe familie zorgvuldig ingelicht om paniekreacties te voorkomen.

Sportcentrum normaal geopend

Het Sportcentrum De Hullen is deze avond normaal geopend en alle sportieve activiteiten gaan gewoon door. Sporters kunnen via de Borglaan het parkeerterrein van het sportcentrum bereiken.