Vrije Universiteit Amsterdam

Weven van sociale netwerken


* Startdatum: 05-10-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Weven van sociale netwerken


* Plaats: Aula


* Spreker: S. Bhagavatula


* Promotor: prof.dr. T. Elfring


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

`Master weavers' uit de Indiase handweefsector worden geconfronteerd met een gedifferentieerde en onzekere vraag naar hun producten. Een uitgestrekt, open netwerk, met relaties op afstand, helpt hen bij het ontdekken van nieuwe kansen en mogelijkheden. Dit blijkt uit het onderzoek van Suresh Bhagavatula. Waar het gaat om het mobiliseren van geld en arbeidskrachten spelen sterke lokale vertrouwensbanden een cruciale rol. Het eerste wordt geassocieerd met sterk veranderende innoverende sectoren; het tweede met traditionele bedrijfstakken. Een mix van beide lijkt het best te passen bij een onderneming in de Indiase handweefsector en wellicht bij de Indiase kunstnijverheidssector als geheel.

Academische inzichten in ondernemerschap hebben vooral betrekking op zogenaamde ontwikkelde landen en hoogtechnologische en/of industriële bedrijvigheid. De vraag hoe men een onderneming start en runt in traditionele, ambachtelijke bedrijfstakken heeft tot nu toe weinig of geen aandacht gehad. Het onderzoek van Bhagavatula richt zich op ondernemers in zo'n oude bedrijfstak in een ontwikkelingsland (de Indiase handweefsector) en probeert daarbij delen van een netwerktheorie, ontwikkeld in een Westerse industriële context, toe te passen.

Deze bedrijfstak produceert stoffen door middel van handgedreven weefgetouwen en biedt daarmee werk aan meer dan tien miljoen mensen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kon de sector slechts overleven door flexibel in te spelen op veranderende textielbehoeften en vorm te geven aan productinnovatie. De drijvende kracht achter deze dynamiek wordt gevormd door ondernemers: `master weavers'.

Een groot aantal open en gestructureerde interviews door Bhagavatula met master weavers uit Andhra Pradesh vormen de belangrijkste bron van onderzoeksdata. Op zoek naar het ideale netwerk voor een master weaver analyseerde hij de 107 interviews met behulp van hiërarchische regressiemodellen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam