NCRV

Camera loopt!

Protestantse correspondenten geven blik in persoonlijke leefwereld

Maandag 5 oktober

20:30 uur, Spirit 24

In het nieuwe NCRV-programma Camera loopt! volgen we correspondenten in heel Nederland. Het zijn mensen wiens wieg in de Protestantse Kerk stond. Sindsdien hebben ze elk hun eigen visie op kerk en geloof ontwikkeld. De een is theologie gaan studeren, de ander beleeft geloof en de invulling daarvan meer afstandelijk. Via moderne mini-cameraatjes nemen ze ons mee in hun persoonlijke leefwereld en geven ze hun visie op actuele geloofsonderwerpen en themaâs als vrede, houvast en de mooiste dag van het leven. Dat levert ingetogen momenten, maar ook humoristische Man Bijt Hond-achtige situaties op! Het programma wordt vanaf maandag 5 oktober wekelijks uitgezonden om 20:30 uur op het themakanaal Spirit 24.

De persoonlijke filmpjes van de correspondenten geven een inkijkje in de persoonlijke worstelingen van mensen met het geloof. Zo is één van de correspondenten werkloos geraakt door de economische crisis. In een ontroerend filmpje toont hij zijn twijfel of zijn vertrouwen in God hem kan behouden voor een depressie. Ook zijn er humoristische fragmenten in de serie Camera loopt! te zien. Zo toont een maker hoe hij zijn hond heeft leren bidden voordat hij gaat eten. Hiernaast zijn er ook momenten die de kijker zullen ontroeren. Zo laat een oudere mevrouw haar gasten altijd hardop een bepaalde bijbeltekst voorlezen. Dit brengt haar zo in vervoering dat dat de kijker ook zeker raakt.

De correspondenten onderschrijven de veelkleurigheid van de Protestantse Kerk in Nederland. Ze vertellen over het leven van alledag en de positie die het geloof hierin speelt. Wat raakt hen? Welke (levens)keuzes maken zij op basis van hun overtuiging? De correspondenten maken duidelijk wie zij als Nederlandse gelovigen zijn. Allen verbonden met God, maar ieder met een eigen invulling, visie en mening. Zo krijgen we in Camera loopt! een authentiek en divers beeld van wat er speelt onder leden van de Protestantse Kerk anno 2009.

De correspondenten van Camera Loopt! zijn amateurfilmers die speciaal voor dit project hebben geleerd hoe zij een verhaal moeten vertellen met behulp van een camera. Onder leiding van regisseur Claudia van Tellegen worden door professionele editors de tien afleveringen gemonteerd. NCRV-presentatrice Mieke van der Weij is de voice-over die alle filmpjes aan elkaar praat.

Camera loopt! is een samenwerking tussen de NCRV en de Protestantse Kerk Nederland.

Spirit 24

Het themakanaal Spirit 24 is dé levensbeschouwelijke themazender van Nederland. Het is een samenwerking van 12 levensbeschouwelijke omroepen (KRO RKK, EO, IKON, Joodse Omroep, ZvK, NMO, NIO, OHM, BOS, HUMAN en de NCRV). De zender is interreligieus en multicultureel en biedt de kijker een breed aanbod van onderwerpen op het gebied van spiritualiteit, levensbeschouwing, zingeving, cultuur en filosofie, gezien vanuit verschillende geloofsrichtingen en invalshoeken. De zender laat de kijker genieten en schept verwondering, zet aan tot nadenken en brengt op toegankelijke wijze (nieuwe) inzichten.

Spirit 24 is onderdeel van het pakket themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep. Het kanaal is te zien via UPC op kanaal 27 en via Ziggo op kanaal 575. Ook via Delta en Caiway is Spirit 24 te ontvangen. Ook zijn de uitzendingen te volgen via www.spirit24.nl.