RTL Group

Campagneleider Obame exclusief bij RTL Z over Beste campagne uit politieke geschiedenis VS

In het RTL Z-interviewprogramma 'Rick Nieman Interviewt', dat op maandag 5 oktober te zien is, heeft Nieman een exclusief gesprek met David Plouffe, de campagnemanager van Barack Obama. Op de avond van 4 november 2008, tijdens zijn overwinningsspeech in Chicago, bedankte president-elect Obama: David Plouffe de onbezongen held van deze campagne, de man die - naar mijn mening - de beste campagne heeft geleid in de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten.

Vriend en vijand waren het er over eens: de campagnestrategie van Plouffe was briljant. Van hem kwam het idee om zich tijdens de voorverkiezingen vooral te richten op nieuwe, jonge kiezers en op de eerste verkiezing in Iowa. In het interview met Nieman zegt Plouffe: Als we Iowa niet hadden gewonnen, was onze campagne daar op die dag al ten einde gekomen. En voor wat betreft de jongeren: we móesten ons wel op hun richten. Het was echt de enige manier om te winnen. Wat vooral moeilijk was, was niet om dat te verzinnen, maar om die strategie ook daadwerkelijk vol te houden en consequent uit te voeren. Tijdens de campagne tegen John McCain bedacht Plouffe om zich te richten op staten die de Democraten al in generaties niet meer hadden gewonnen. We richtten ons op Virginia, Florida, Colorado en allerlei andere staten die wij al decennia niet meer hadden gewonnen. Het idee was: als dit weer zo'n hele krappe race wordt als al die voorgaande races, hadden we er genoeg aan om één zo'n staat te winnen. Maar gelukkig wonnen we er meerdere.

In tegenstelling tot zijn directe medestanders in de campagne, zoals campagnestrateeg David Axelrod en woordvoerder Robert Gibbs, heeft Plouffe geen baan geaccepteerd in het Witte Huis. Ik móest mijn familie weer leren kennen. Ik was tijdens de campagne, twee jaar lang, een geestverschijning voor ze geweest. Ze zagen me nooit.

In het interview praat Plouffe, die te gast was op het 90-jarig jubileumcongres van de BVA, de Bond van Adverteerders, over de campagne, zijn strategie, het mobiliseren van miljoenen vrijwilligers, het organiseren van een uniek donatiesysteem en zijn persoonlijke relatie met zijn baas; Barack Obama.

Uitzending RTL Z bij RTL 7: maandag 5 oktober, tussen 16:20 en 16:40 en binnen de RTL Z- carrousel van die week.

---

Noot aan de redactie: nieuw fotomateriaal is op te vragen via fotoaanvraag@rtl.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Onno Posthuma, tel. 035 - 6718667, onno.posthuma@rtl.nl.