Nieuw-Vlaamse Alliantie


Altijd maar woorden, wanneer ook daden? (05/10/09)

N-VA-Kamerlid Ben Weyts luisterde met verstomming naar de radio vanmorgen. Daar hoorde hij federaal minister Van Quickenborne beloven dat er de komende tien jaar maar liefst 15.000 ambtenaren zouden verdwijnen. Dat zou moeten gebeuren door vertrekkende ambtenaren niet te vervangen. Ben Weyts is tevreden dat er uit de federale regering eindelijk eens iemand het woord besparingen in de mond durft te nemen in plaats van altijd maar op zoek te gaan naar nieuwe belastingen. Maar deze zoveelste belofte van Van Quickenborne klinkt bijzonder ongeloofwaardig: hoe vaak hebben we dit immers al niet gehoord? Nog nooit werd er iets van uitgevoerd. De N-VA roept de minister op om eindelijk eens de daad bij het woord te voegen. Nu er veel ambtenaren met pensioen gaan, heeft men een unieke kans om te besparen zonder een sociaal bloedbad te creëren. De federale regering laat die kans nog steeds liggen. Hoe lang nog?

Ben Weyts: Dat liedje hebben we al zo vaak gehoord bij Open Vld. In 2007 beloofden ze slechts 1 op de 3 ambtenaren die met pensioen zouden gaan, te vervangen. Wat blijkt echter? In de periode 2006-2009 is het aantal ambtenaren zelfs lichtjes toegenomen met 0,5%. Vooral in klassiek liberale beleidsdomeinen zoals Wetenschapsbeleid (+51%), ICT (+30%), Binnenlandse (+11%) en Buitenlandse (+12,6%) Zaken steeg het aantal ambtenaren de voorbije jaren gevoelig. In 2009 gaan er 1.959 ambtenaren met pensioen en nochtans stellen we slechts een daling vast van amper 178 ambtenaren. De personeelskredieten stegen dit jaar zelfs met 0,9%.

De N-VA roept minister Van Quickenborne op om eindelijk eens de daad bij het woord te voegen. In de tussentijd zou hij beter wat harder werken en wat minder beloftes doen. Daden willen we, geen beloftes.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be