Ingezonden persbericht


Persbericht
Ouderen hebben meer last van hun geheimen.

Ouderen blijken meer geheimen te hebben en minder gemakkelijk over deze geheimen te praten in vergelijking met jongeren. Daarnaast blijken ouderen meer emotionele last te ondervinden van hun geheimen. Dit komt naar voren uit het 'Geheimenonderzoek onder senioren' van de Universiteit van Tilburg (UvT) en de website www.seniorenbarometer.nl.

Op basis van eerder onderzoek door psycholoog dr. Andreas Wismeijer (verbonden aan de UvT) is er dit jaar voor het eerst onderzoek gedaan naar de effecten van het hebben van geheimen op het welzijn van senioren. Enkele bevindingen uit het onderzoek zijn dat:

Ouderen in Nederland verschillende houdingen hebben met betrekking tot geheimen. Sommigen hebben veel moeite met het onderdrukken van hun gedachten over hun geheim, de meesten echter niet. Het kost ouderen relatief weinig moeite een geheim voor ander verborgen te houden. Echter, ouderen met een geheim dat zij als groot en emotioneel belastend ervaren geven aan meer slaapproblemen te hebben, minder tevreden te zijn met hun sociale relaties en een algemeen lager welzijn te hebben. Eén op de 10 ouderen geeft aan wakker te leggen vanwege een bepaald geheim.

Het complete rapport 'Geheimenonderzoek: hoe ouderen omgaan met geheimen.', is gratis te downloaden op www.seniorenbarometer.nl.

De Senioren Barometer is het internetplatform waar kennis over senioren in Nederland in kaart wordt gebracht door senioren zelf aan het woord te laten. De Senioren Barometer is een initiatief van adviesbureau ATc en wordt ondersteund door diverse (maatschappelijke) organisaties. Iedereen vanaf 49 jaar en ouder kan een bijdrage leven aan dit initiatief op www.seniorenbarometer.nl.

======================================