Gemeente Assen


Gemeente Assen Afdeling Communicatie Noordersingel 33 Postbus 30018 9400 RA Assen

PERSBERICHT

Assen, 30 september 2009

JURY NAAMGEVING CULTUREEL KWARTIER MAAKT NAMEN BEKEND Bevolking van Assen mag van 5 t/m 14 oktober gaan stemmen

De jury die is aangesteld om vijf mogelijke namen te kiezen voor het nieuwe cultuurcomplex aan de kop van de Vaart in Assen, heeft vandaag de vijf nominaties bekendgemaakt. Het complex, dat als werktitel momenteel nog `Cultureel Kwartier Assen' heeft, herbergt straks een theater, een bioscoop, de bibliotheek, het Centrum Beeldende Kunst Drenthe, Biblionet, appartementen en een zelfstandige horecavoorziening.

De jury, bestaand uit vertegenwoordigers van alle toekomstige gebruikers van het complex, aangevuld met een vertegenwoordiging vanuit de Asser Historische Vereniging, jongeren en wethouder Van Hooft namens het college van B&W, stond voor een moeilijke keuze. Uit een lijst met 528 unieke namen moest een keuze worden gemaakt.

De namen
Ascade ­ Een sterke, zakelijke naam, die een relatie legt met de naam Assen en de plek waar het nieuwe gebouw komt te staan (aan de kade van de Blauwe As, de verbinding van de Vaart met de Drentse Hoofdvaart). De naam doet ook denken aan cascade, wat waterval betekent en heeft daarmee de associatie van overvloed, stroming, dynamiek, wat goed past bij de functies die het gebouw straks gaat onderbrengen.

Assensio - De plaatsnaam Assen wordt gekoppeld aan de zintuigen (sensus betekent zintuig), die in dit nieuwe gebouw geprikkeld gaan worden. In Assensio zit de naam Assen, maar omdat de klemtoon op de e ligt, klinkt het toch anders dan Assen (met een klemtoon op de a). Doordat de naam `Assen' in de naam van het gebouw zit, zal men sneller de link leggen dat het gebouw in Assen staat.

De Blauwe Beuk - Deze naam is onderscheidend en creatief en refereert aan het gegeven dat theater, film, boeken en kunst de werkelijkheid veranderen, de fantasie prikkelen. Er zijn associaties met groei en ontwikkeling. De stam van de boom symboliseert het cultureel kwartier en de takken het diverse aanbod van theater, bioscoop, bibliotheek, beeldende kunst en horeca. De toevoeging `blauw' kan hier ook verwijzen naar het water waaraan het gebouw staat.

De Nieuwe Kolk - Deze naam is makkelijk in het gebruik en zal voor veel inwoners van Assen vertrouwd klinken, alhoewel dan over het algemeen alleen aan het theater en eventueel de bioscoop gedacht wordt. Door de toevoeging `nieuwe' wordt gerefereerd aan het nieuwe gebouw op de oude locatie, maar ook aan de nieuwe functies die in het gebouw aanwezig zullen zijn (zoals het Centrum Beeldende Kunst Drenthe, de Bibliotheek en horeca).




De Rode Beuk - De naam verwijst naar de boom die bij het complex staat en past bij de locatie, het karakter en het ontwerp van het gebouw. De naam heeft positieve associaties met groei en de ontwikkeling van het cultureel kwartier zelf en haar bezoekers. Daarnaast symboliseert de stam van de boom het cultureel kwartier en de takken het diverse aanbod van theater, bioscoop, bibliotheek, beeldende kunst en horeca.

Stemmen
Van 5 t/m 14 oktober kunnen inwoners van de gemeente Assen hun stem uitbrengen op de naam van hun voorkeur. Dit kan op vier manieren:

1. thuis, via een digitale stem op www.cultureelkwartier.nl;
2. op een computer in het Stadhuis of in de Bibliotheek, zodat men de site www.cultureelkwartier.nl kan bezoeken;

3. via het invullen van een stembriefje dat te vinden is bij de stemcomputer in het Stadhuis of in de Bibliotheek;

4. door middel van het invullen en opsturen van een bon, die te vinden is in de Berichten van de Brink van 7 oktober aanstaande in het Gezinsblad.

Op de site www.cultureelkwartier.nl staat alle informatie over de procedure.

Bekendmaking
Tijdens de `Ik en mijn gemeentedag' op zaterdag 17 oktober aanstaande, zal de nieuwe naam voor het Cultureel Kwartier bekend worden gemaakt door juryvoorzitter Henk van Hooft.