Scania


maandag 5 oktober 2009 10:46

Ton Dirks is de Zuinigste Vrachtwagenchauffeur van 2009

Breda, 5 oktober 2009 â In Utrecht is gisteren de finale gereden van de wedstrijd âDe Zuinigste Chauffeur van Nederland 2009â.

De drie finalisten met de 'Dukes en Debbies uut Hasselt' Vergroot foto

In de categorie vrachtwagens wist Ton Dirks uit Brabant de route in de Scania Driver Training combinatie als zuinigste af te leggen. En voor de finalisten was er nog een bijkomend voordeel. Zij konden allen zeven uur in het kader van de verplichte 35 uurs EU-nascholing bijschrijven.
Â
Voor de deelnemers draait het er om een vooraf bepaalde route zo zuinig mogelijk af te leggen. Uiteraard staat veiligheid altijd voorop bij de wedstrijd die onder de organisatie staat van de Overkoepelende Stichting Chauffeursevenementen (OSC). Maar ook de factor tijd wordt in de eindscore meeberekend zodat de route ook niet te langzaam gereden kan worden om brandstof te sparen. Het gaat er om dat de deelnemers de regels van Het Nieuwe Rijden toepassen. Het Nieuwe Rijden is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM, dat wordt uitgevoerd door Senternovem. Het draait hierbij om de invloed die de chauffeur heeft op het brandstofverbruik, met als direct resultaat een mindere belasting van het milieu. Na diverse voorrondes door heel Nederland werd afgelopen zaterdag de halve finale gereden. Deze dag leverde de zes halve-finalisten in de categorie vrachtwagens alvast zeven uur op voor de verplichte 35-uurs nascholing (code 95).

De drie finalisten streden vervolgens op zondag om de titel tijdens de Mack Speciaal & Zwaar Transportdag in Utrecht. Net als in 2008 reden de finalisten een route van ongeveer een uur. Met Utrecht als startpunt ondervonden de finalisten flink wat verkeer op hun route. De strijd ging tussen meervoudig winnaar Hans Brouwer, de titelverdediger van 2008 Klaas Pot en nieuwkomer Ton Dirks. Met een minimaal verschil was Ton Dirks de uiteindelijke winnaar. Hij mag zich een jaar lang de zuinigste chauffeur van Nederland noemen. De Scania Driver Training verzorgde als officiële partner van Het Nieuwe Rijden het materiaal voor de finale. Bij de trainingen van Scania wordt al meer dan 30 jaar Het Nieuwe Rijden toegepast en dankzij de officiële certificering kan invulling worden gegeven aan de nascholing voor beroepschauffeurs.

Fotobijschrift onderste foto: De Zuinigste Vrachtwagenchauffeur 2009 Ton Dirks (m) met medefinalisten Klaas Pot (R) en Hans Brouwer (L). Driver training

Scania Driver Training

Scania Driver Training en de Verplichte 35 uurs EU-nascholing.