Wageningen Universiteit en Researchcentrum

2 okt 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Van 30 september tot 2 oktober waren onderzoekers rond de spuittechniek in fruitteelt uit diverse landen verzameld in Wageningen. De Suprofruit workshop wordt om de twee jaar gehouden, iedere keer in een ander vooraanstaand fruitproducerend land. Ter gelegenheid van de 10e editie, keerde het evenment; terug in Nederland, waar ook de eerste werd gehouden.

Naast de internationale wetenschap speelden ook de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Waterschap Rivierenland, de Greenery en Fruitmasters een actieve rol tijdens de workshop in Wageningen.

Indrukwekkend is te zien welke inspanningen in de diverse landen gedaan worden om te komen tot een effectieve toedieningtechniek bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen in de boomgaard. Op het gebied van techniek zijn de vorderingen groot. Het lijkt steeds beter te lukken om de middelen op de juiste plekken in het gewas brengen.

Nederland neemt met zijn dichtbevolkte gebieden en waterhuishouding een vooraanstaande plaats in op het gebied van spuittechniek, mede door de regelwetgeving in verband met de gevaren van de drift van gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot het oppervlaktewater. De technieken zijn in de verschillende landen sterk in ontwikkeling. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar Europees fruit, maar ook naar de citrus-productie. De laatste jaren is veel van elkaar geleerd. De Suprofruit workshops hebben daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.

Naast de techniek van het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen is veel aandacht besteed aan het bereiken van zo min mogelijk residuen op het geoogste fruit.Â
Tijdens een excursiedag in de Betuwse fruitregio en in Wageningen hebben de buitenlandse wetenschappers kennis genomen van diverse facetten van de fruitproductie en -afzet. Zo zijn bezoeken gebracht aan Fruitmasters in Geldermalsen, een fruitbedrijf in Echteld, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Randwijk en de spuittechniekfaciliteiten van Wageningen University and Research Centre (Wageningen UR) in Wageningen.

Naar verwachting zal in de nabije toekomst intensiever kennis worden uitgewisseld om nog sneller resultaten te kunnen boeken. Â
---

voorbehouden.