Prinses Màxima en minister Koenders bij lancering IMF-project 'Access to Finance'

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden en drs. A.G. Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, hebben vandaag, maandag 5 oktober, in Istanbul samen met IMF-directeur Strauss-Kahn het project "Access to Finance" gelanceerd. Zowel de Prinses als minister Koenders en de heer Strauss-Kahn hielden een toespraak over het belang van een toegankelijke financiële sector tijdens een speciale bijeenkomst en marge van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Het "Access to Finance"-project van het IMF heeft als doel structurele gegevens te verzamelen over toegang tot en gebruik van financiële diensten en deze per land vergelijkbaar te maken. Betrouwbare statistische gegevens kunnen leiden tot meer inzicht in de belemmeringen voor de toegang tot financiële producten en diensten en de impact daarvan op de economische en sociale situatie van lage inkomensgroepen. Het gaat vooral om data van ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Nederland ondersteunt het project financieel, omdat het aansluit op de millenniumdoelstellingen binnen het beleid van minister Koenders.

Prinses Máxima houdt op maandag 5 en dinsdag 6 oktober in Istanbul diverse bilaterale gesprekken met ministers, wet- en regelgevers en toezichthouders uit verschillende landen over het toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen. De Prinses doet dat in haar functie als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in haar VN-functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

Noot voor redacties (