Gemeente Noordwijk

NOORDWIJK 4-STERRENSTRAND
Noordwijk is gepromoveerd naar de eredivisie van twaalf schoonste stranden in Nederland. De Stichting Nederland Schoon waardeert deze stranden met vier sterren, het maximaal haalbare aantal. Vier sterren staat voor de kwalificatie `zeer schoon strand'. In Katwijk nam wethouder Leendert de Lange (VVD) van Strandzaken op 30 september 2009 de vierde ster in ontvangst uit handen van Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB. De gemeente Westland is uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland. Van de grote toeristische stranden is Noordwijk als beste uit de bus gekomen.

Op vrijdag 2 oktober feliciteerde wethouder De Lange bij strandpaviljoen Alexander Beach de mensen die voor een schoon strand onmisbaar zijn. De firma Van der Putten, de mensen van het `Klien Team' en het bedrijf Heemskerk werden in het zonnetje gezet. Evenals de paviljoenhouders, die verantwoordelijk zijn voor het schoon houden van het strandvak dat zij exploiteren.

De hoge waardering voor Noordwijk komt niet uit de lucht vallen.

De `bloemenbadplaats' wordt jaarlijks gehonoreerd met De Blauwe Vlag, een internationale milieu-onderscheiding voor stranden die schoon en veilig zijn. Verder voert Noordwijk het predicaat Quality Coast, een Europees keurmerk van mens- en natuurvriendelijk toerisme. In het afgelopen zomerseizoen behaalde standpaviljoen Van Roon een vierde plaats in een publieksverkiezing `schoonste strandpaviljoen van Nederland'. Strandpaviljoen Beach End heeft een `Green Key', voor milieubewust ondernemen.

Educatie neemt een steeds belangrijker plaats in bij het gemeentelijk strandbeleid. Dit jaar waren op het Noordwijkse strand verschillende activiteiten om het belang van een schoon strand onder de aandacht te brengen, juist bij de jeugd. Zoals de scholierenactie van National Geographic met de cast van GTST, het proeftuinproject `Zwervend langs Zee', waarbij de mate van afval op het




strand wordt gevolgd en deelname aan de Europese strandschoonmaakdag van

de `Surfride Foundation Europe'.

Wethouder Leendert de Lange is verheugd over de vierde ster: "Het is het resultaat van gerichte aandacht om zaken beter maken. Veiligheid en sfeer op het strand waren altijd al aandachtspunten. Dat blijft zo. De laatste jaren heeft een duurzaam en schoon strand volop aandacht gekregen. Het is dan geweldig dat al die inzet van heel veel mensen wordt beloond met een vierde ster. Een grote stimulans om in Noordwijk te blijven werken aan het schoonste strand".