Nederland en Vietnam werken samen aan veilige Mekong Delta

Vietnam en Nederland gaan de komende zes jaar samenwerken aan beter waterbeheer in de Mekong Delta. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en haar Vietnamese collega's Hoc (Landbouw en Plattelandsontwikkeling) en Lai (Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu) hebben daarvoor op maandag 5 oktober in Hanoi een overeenkomst getekend. De Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van watermanagement wil Vietnam benutten om de Mekong Delta te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Zowel Nederland als Vietnam behoren tot de meest kwetsbare delta's wereldwijd, aldus het internationale klimaatpanel (IPCC). Beiden landen zijn dichtbevolkt en liggen voor een groot deel onder of gelijk met de zeespiegel. Toekomstige klimaatverandering kan leiden tot 1 meter stijging van de zeespiegel in Vietnam; overstromingen in het regenseizoen zullen toenemen terwijl gedurende droogte er sprake zal zijn van waterschaarste.

In 2050 hebben naar verwachting 8.4 miljoen Vietnamezen te maken met gebrek aan water. Voor de ruim 20 miljoen inwoners van de Mekong Delta zijn dit serieuze bedreigingen, evenals voor de landbouw en industrie, die volop in ontwikkeling zijn. Op verzoek van Vietnam gaat Nederland meewerken aan een plan van aanpak voor waterbeheer in de Mekong Delta om de gevolgen van klimaatverandering voor te zijn. Daarbij gaat het niet alleen over waterveiligheid in relatie tot klimaatverandering, maar ook over water en voedselvoorziening, water en natuur en milieu, drinkwater en sanitatie en over de organisatie van de waterketen.

Voor een succesvolle samenwerking in de Mekong Delta zet Nederland niet alleen in op uitwisseling van kennis en ervaring van overheid tot overheid. Zeker zo belangrijk is het realiseren van praktische samenwerking tussen universiteiten en andere kennisinstellingen en de inzet van de kennis en ervaring van Nederlandse bedrijven in de watersector. Juist daarom zijn deze week ruim 30 vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen in Vietnam om de samenwerking te intensiveren.

De samenwerking tussen Nederland en Vietnam past in de strategie zoals neergelegd in het Nationaal Waterplan. Nederland wil in het kader van de nieuwe Delta-aanpak internationaal samenwerken met vijf delta's. Naast Vietnam zet Nederland ook met Bangladesh, Egypte, Indonesië en Mozambique in op uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van watermanagement en klimaatadaptatie.

Staatssecretaris Huizinga is van 5 t/m 8 oktober in Vietnam. Het bezoek staat geheel in het teken van de samenwerking tussen Nederland en Vietnam op het gebied van watermanagement en klimaatadaptatie. Na twee dagen Hanoi, met officiele bezoeken aan de collega-ministers, bezoekt Huizinga op woensdag de Mekong Delta en wordt het bezoek op 8 oktober afgesloten met een water- en klimaatseminar in Ho Chi Mingh stad.

Noot voor redacties (