ABVAKABO FNV

Themadag kwaliteit in de kinderopvang

De kwaliteit in de kinderopvang staat onder druk. Daarin moet verandering komen. ABVAKABO FNV neemt hierin het voortouw met de themadag `Sterk in je werk'. Medewerkers in de kinderopvang krijgen tijdens de themadag handvatten om de kwaliteit van hun werk te verbeteren.

In het plenaire ochtendprogramma geeft professor Tavecchio van het Nederlands Consortium Kinderopvang een lezing over de pedagogische kwaliteit. Dan volgt een toelichting op de vernieuwde beroepscode kinderopvang en uitleg over het Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK). Tijdens het middagprogramma kunnen de deelnemers drie workshops volgen. De workshops hebben als thema `Ontwikkelingstimulering', `Praten en uitleggen' en `Begeleiden van interacties'.

Stelselmatig regels overschrijden
Volgens het rapport `Nationale Studie Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang' van het NCKO schieten met name op deze thema's de kennis en kunde van medewerkers in de kinderopvang te kort. Het rapport toont aan dat de kwaliteit van de kinderopvang, sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005, is gedaald en kinderopvangcentra overschrijden stelselmatig de regels.

Verband marktwerking - afname kwaliteit
ABVAKABO FNV ziet een verband tussen de afname van kwaliteit en de toename van marktwerking sinds de invoering van de Wet Kinderopvang. Marktwerking werkt niet zolang er een tekort aan plaatsen binnen de kinderdagverblijven bestaat. Er is namelijk geen ruim aanbod waaruit ouders de beste opvang voor hun kind kunnen kiezen; zij zijn afhankelijk van de opvang waar plaats is. Het marktdenken leidt tot ongewenst winstbejag: ieder extra kind levert immers meer geld op. De bond pleit daarom voor meer regie van de overheid door betere kwaliteitsregels en strenger toezicht.

05-10-2009, Kindercentra, Primair onderwijs | Meer over: kinderopvang